Podobno przez stulecia ratował życie chorym żeglarzom. Gorąca woda z dodatkiem rumu zabijała bakterie i szybko stawiała chorego na nogi. I dziś, gdy dopadnie nas przeziębieniem, skutecznym lekarstwem jest grog. Podaje się go jako herbatę z prądem - karaibskim. I choć rum króluje latem w zestawieniu z colą lub tropikalnymi sokami, to w wersji zimowej, z herbatą, ma także wiele zalet. Rozgrzewa, pomaga w trawieniu i chroni przed przeziębieniem.
Składniki:
1 szklanka mocnej czarnej herbaty,
½ szklanki rumu,
kilka plasterków cytryny lub limonki,
cukier (najlepiej trzcinowy).
Jak przyrządzić?
Zaparzoną czarną herbatę podgrzewamy w rondelku.
Kiedy się zagotuje, wlewamy rum.
Następnie dodajemy plasterki cytryny i cukier (porcję, którą zazwyczaj słodzimy herbatę).
Całość mieszamy i rozlewamy do szklanek.
Jak podawać?
Podajemy gorącą.
Kategoria dania | Alkohole |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |