Gulasz z warzywami to dobra propozycja na jednogarnkowy obiad dla kilku osób. Danie gotuje się dość długo, ale wcale nie jest takie pracochłonne – wszystko wrzucasz do garnka i czekasz aż będzie miękkie – tak w skrócie wygląda przygotowanie tej potrawy. O smaku gulaszu decyduje świeże cielęce mięso, rozmaite warzywa i aromatyczne przyprawy, a także kieliszek słodkiej wiśniówki.
Składniki:
30 dag cielęciny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 marchewki,
pół cukinii średniej wielkości,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
6 pieczarek średniej wielkości,
3 papryki: żółta, zielona i czerwona,
1 papryka chili,
garnuszek bulionu,
kieliszek wiśniówki,
szczypta cząbru,
kilka ziaren jałowca,
gałązka lawendy,
2 liście laurowe,
czubata łyżka majeranku,
szczypta przyprawy do gulaszu,
garść natki pietruszki,
ewentualnie sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Cielęcinę umyj, usuń tłuste części, pokrój w niewielkie kawałki.
Oprósz przyprawą do gulaszu, podlej oliwą z oliwek i wstaw na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj bulion.
I podsmaż na patelni posiekaną cebulkę, tak żeby się lekko zeszkliła.
Dorzuć do niej umyte, obrane i pokrojone pieczarki i poczekaj aż na wolnym ogniu puszczą wodę.
Niech trochę odparuje.
Mieszaj od czasu do czasu.
Umyj, obierz i pokrój marchewkę.
Cielęcinę wraz z oliwą przełóż do garnka razem z marchewką, podlej bulionem.
Niech gotuje się na małym ogniu.
W tym czasie umyj cukinię, usuń miękką część wraz z pestkami i pokrój w talarki, a następnie przekrój na pół.
Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski.
To samo zrób z papryczką chili, z tym że ją pokrój drobno.
Obierz czosnek z osłonki.
Do cielęciny z marchewką wrzuć pozostałe warzywa: cukinię, paprykę, czosnek, pieczarki z cebulą.
Przypraw: jałowcem, majerankiem, cząbrem, lawendą, liściem laurowym.
Gdy warzywa lekko zmiękną, dolej wiśniówki.
Ewentualnie dopraw solą.
Po wyjęciu na talerz posyp porwaną natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawaj z kopytkami, ryżem lub ziemniakami.
Może być z surówką.
Ja wybrałam surówkę z kapusty z dodatkiem kminku, cukru i pieprzu.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 90 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 40 zł |