Ważnym elementem wieczoru wigilijnego jest kompot, w którego składzie nie może zabraknąć suszonych owoców, goździków i cynamonu. Idealnie komponuje się z rozmaitymi potrawami na świątecznej wieczerzy. Ma niepowtarzalny smak, aromat i nie da się go porównać do innego napoju.
Składniki:
25 dag suszonych śliwek,
25 dag suszonych gruszek,
25 dag suszonych jabłek,
garść rodzynek,
kilka suszonych fig, moreli, daktyli,
3 łyżki cukru,
3 goździki,
pół łyżeczki cynamonu.
Jak przyrządzić?
Suszone owoce opłukać.
Przełożyć do garnka i zalać wodą tak, żeby przykryła owoce.
Odstawić do następnego dnia.
Do namoczonych owoców dolać około 4 l wody, dodać cukier, cynamon, goździki i gotować około pół godziny.
Jak podawać?
Kompot podawać schłodzony.
Kategoria dania | Napoje |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 18 zł |