Portugalia jest jednym z tych miejsc, w których łatwo zakochać się w nowych smakach. Delikatna, wykwintna zupa migdałowa każe spojrzeć na zwykłe migdały z innej perspektywy. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, ta efektowna potrawa to znakomity pomysł. Wygląda bardzo elegancko, a smakiem przekona także niedowiarków. Warto poświęcić kilka chwil na sparzenie i obranie migdałów ze skórki. To jedyny wysiłek podczas przygotowania zupy.
Składniki:
20 dag migdałów,
5 szklanek mleka,
2 łyżeczki masła,
szczypta soli,
szczypta cukru.
Jak przyrządzić?
Migdały zalewamy wrzątkiem, by po kwadransie z łatwością zdjąć z nich skórę.
Po takim przygotowaniu miksujemy migdały na masę.
Ucierając, dolewamy po łyżce gorącego mleka (w sumie ok. jednej szklanki).
Całość przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu.
W połowie gotowania dodajemy resztę mleka, masło, sól i cukier.
Jak podawać?
Podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |