Portugalska zupa migdałowa

Przepis kulinarny
Portugalska zupa migdałowa Zobacz 5 zdjęć

Portugalia jest jednym z tych miejsc, w których łatwo zakochać się w nowych smakach. Delikatna, wykwintna zupa migdałowa każe spojrzeć na zwykłe migdały z innej perspektywy. Jeśli chcemy zaskoczyć gości, ta efektowna potrawa to znakomity pomysł. Wygląda bardzo elegancko, a smakiem przekona także niedowiarków. Warto poświęcić kilka chwil na sparzenie i obranie migdałów ze skórki. To jedyny wysiłek podczas przygotowania zupy.

Składniki:

20 dag migdałów,
5 szklanek mleka,
2 łyżeczki masła,
szczypta soli,
szczypta cukru.

Jak przyrządzić?

Migdały zalewamy wrzątkiem, by po kwadransie z łatwością zdjąć z nich skórę.

Po takim przygotowaniu miksujemy migdały na masę.

Ucierając, dolewamy po łyżce gorącego mleka (w sumie ok. jednej szklanki).

Całość przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu.

W połowie gotowania dodajemy resztę mleka, masło, sól i cukier.

Jak podawać?

Podajemy z grzankami lub z groszkiem ptysiowym.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćprosty
Porcje5
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt15 zł

Portugalska zupa migdałowa: Podobne przepisy

Portugalska zupa migdałowa: wypróbuj również

Powiązane Tematy