Jeśli nie mamy pewności, czy rozmowa będzie się kleić, zafundujmy gościom serowe fondue. To znakomity sposób na integrację. Fondue to potrawa, przy której zaangażowanie gości nie pozostawia miejsca na nudę. Dobry ser żółty, odrobina wina i rozmaitość pieczywa zagwarantuje udane spotkanie. Jeśli nie mamy specjalnego oprzyrządowania do fondue, wystarczy zwykły garnek o grubym dnie oraz widelczyki.
Składniki:
pieczywo (bułki, chleb wieloziarnisty, grahamki, itp.),
20 dag żółtego sera (najlepiej ementalera),
¾ szklanki białego wytrawnego wina,
szczypta gałki muszkatołowej,
pieprz,
ewentualnie 3 łyżki wiśniówki.
Jak przyrządzić?
W garnku o grubym dnie podgrzewamy wino wraz ze startym serem.
Mieszamy.
Pod koniec podgrzewania, gdy masa będzie jednolita, przyprawiamy i ewentualnie dolewamy wiśniówkę, dzięki której fondue zyska głębszy smak.
Pieczywo kroimy na kawałki.
Nabijamy na widelczyki i owijamy masa serową z garnka.
Jak podawać?
Fondue podajemy gorące, najlepiej gdy na stole nadal będzie podgrzewane za pomocą małego palnika lub świeczki.
Kawałki pieczywa podajemy osobno.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 20 zł |