Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem

Przepis kulinarny
Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem Zobacz 8 zdjęć

Postna sałatka wielkanocna to propozycja dla tych, którzy gotują rzadko i nie lubią poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu. Robi się ją w 5 minut, więc jest idealna dla niespodziewanych gości, jeśli masz akurat składniki. Można też przygotować ją na śniadanie, szczególnie dla domowników, którzy nie są zwolennikami kanapek. Jest smaczna, prosta i niedroga.

Składniki:

200 g tuńczyka z puszki we własnym sosie,
puszka czerwonej fasoli,
mała cebula,
czerwona papryka (może być konserwowa),
dwie łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Tuńczyka lekko odsączyć i rozdrobnić widelcem.

Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.

Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki wymieszać.

Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem.

Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSałatki i dania z warzyw
Czas przygotowania5 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt11 zł

Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem: Podobne przepisy

Postna sałatka z fasolą i tuńczykiem: wypróbuj również

Powiązane Tematy