Postna sałatka wielkanocna to propozycja dla tych, którzy gotują rzadko i nie lubią poświęcać tej czynności zbyt wiele czasu. Robi się ją w 5 minut, więc jest idealna dla niespodziewanych gości, jeśli masz akurat składniki. Można też przygotować ją na śniadanie, szczególnie dla domowników, którzy nie są zwolennikami kanapek. Jest smaczna, prosta i niedroga.
Składniki:
200 g tuńczyka z puszki we własnym sosie,
puszka czerwonej fasoli,
mała cebula,
czerwona papryka (może być konserwowa),
dwie łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Tuńczyka lekko odsączyć i rozdrobnić widelcem.
Fasolkę odsączyć z zalewy i przepłukać pod zimną, bieżącą wodą.
Cebulę i paprykę pokroić w kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać.
Oliwę połączyć z sokiem cytrynowym, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 5 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 11 zł |