Warto podczas Wielkanocy upiec szynkę, bo to niespecjalnie trudne, a mięso z pieca można zjeść na obiad, albo potem, na zimno. Warto kupić kawał szynki z tłuszczykiem, bo dzięki temu lepiej się upiecze. Tutaj proponuję wersję z goździkami, lekko słodką, która idealnie pasuje do pozostałych wielkanocnych przysmaków. Pamiętajmy, że główna zasada podczas pieczenia szynki, to czas jej przebywania w piekarniku. Piecze się ją tak długo, jak dużo kilogramów waży. 1,5 kilowe mięso pieczemy 1,5 godziny.
Składniki:
1,5 kg surowej szynki z tłuszczykiem,
2 szklanki bulionu,
2 łyżki cukru,
4 łyżki miodu,
1 opakowanie goździków,
sok z 1 cytryny,
sól,
biały pieprz.
Jak przyrządzić?
Mięso nacieramy solą, sokiem cytrynowym i białym pieprzem.
Nacinamy i wbijamy goździki na całej powierzchni.
Odstawiamy na noc (minimum 2 godziny).
Następnego dnia układamy mięso na formie.
Polewamy odrobiną bulionu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Pieczemy 1,5 godziny, od czasu do czasu polewając bulionem.
Pierwszą godzinę pieczemy w zamkniętej formie.
Na ostatnie pół godziny zdejmujemy pokrywkę i smarujemy mięso miodem wymieszanym z cukrem.
Jak podawać?
Szynkę podajemy gorącą lub na zimno, pokrojoną w plastry.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |