Zanim urośnie w przydomowych ogródkach, musimy się posiłkować mrożonymi liśćmi – choć w większych miastach zebrane w pęczek liście szpinaku można kupić w supermarkecie. Jak przekonać do szpinaku wszystkich tych, którym kojarzy się on z zieloną breją ze stołówki w przedszkolu i szkole? Wystarczy pociąć liście, dodać czosnek, podsmażyć kawałki boczku, przyprawić i podać w towarzystwie różnokolorowego makaronu spaghetti. Ten sos ma swój charakter.
Składniki:
pół paczki kolorowego makaronu spaghetti,
30 dag boczku,
3 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
przyprawa do gulaszu,
opakowanie mrożonych liści szpinaku,
łyżka gęstej śmietany do sosów,
listki bazylii do dekoracji,
ew. parmezan do posypania.
Jak przyrządzić?
Pokrój boczek na niewielkie kawałki.
Podsmaż na suchej patelni, od czasu do czasu mieszając.
Boczek powinien puścić swój tłuszcz.
Do rondla wrzuć liście rozmrożonego szpinaku.
Podgrzewaj na niewielkim ogniu, uważając by woda nie odparowała i by nie zaczął się przypalać.
Obierz czosnek z osłonek i wrzuć do rondla w całości.
Posól, popieprz i przypraw przyprawą do gulaszu – dość obficie.
Jeśli boczek jest już ładnie zrumieniony, wrzuć go do pozostałych składników w rondelku wraz ze stopionym tłuszczem i wymieszaj.
Duś 10-15 minut.
W tym czasie ugotuj makaron spaghetti al dente.
Gotowy szpinak połącz z łyżką śmietany do sosów i wymieszaj, by uzyskać bardziej płynną konsystencję sosu.
Sprawdź smak i ewentualnie dopraw.
Udekoruj bazylią.
A jeśli lubisz, posyp odrobiną startego parmezanu.
Jak podawać?
Sos podawaj z makaronem lub pieczywem.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 25 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 13 zł |