Wszyscy dobrze wiemy, że nasze mamy nie dbają o to, ile kosztowały prezenty, które od nas dostały. Liczy się pomysłowość, czujność i wysiłek włożony w podarunek. Dlatego warto wysilić się trochę, by sprawić mamie przyjemność. Ciasteczkowy bukiet to rodzaj spożywczej laurki. Pokażcie mi mamę, która się z niego nie ucieszy!
Składniki:
1 puszka brzoskwiń.
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej,
10 dag masła,
3 żółtka,
1 cukier waniliowy,
10 dag serka śmietankowego (np. Ostrowia),
szczypta proszku do pieczenia,
szczypta soli,
10 dag cukru.
Kilka prawdziwych kwiatów.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki na ciasto urabiamy, najpierw nożem, następnie rękami.
Kiedy masa będzie jednolita, wałkujemy je na placek o grubości 2-3 cm, podsypując mąką.
Za pomocą szklanki lub miseczki wycinamy z ciasta kółka.
Na środku każdego z nich kładziemy połówki brzoskwiń, a brzegi kółka nacinamy, by w trakcie pieczenia stworzyły się „płatki kwiatów”.
Tak przygotowane ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 15 minut.
Po upieczeniu układamy kompozycję z kwiatów prawdziwych i „ciasteczkowych”.
Jak podawać?
Podajemy na papierowym obrusie lub desce.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 3 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 10 zł |