Rozpoczął się sezon na kurki, więc warto wybrać się do lasu, ponieważ potrawa przyrządzona z grzybów własnoręcznie zebranych smakuje najlepiej. Wartość odżywcza kurek jest niewielka, podobnie jak innych grzybów, ale dostarczają one sezonowym potrawom smaku i aromatu. Świetnie się nadają na zupy, sosy, farsze i jako dodatek do jajecznicy. Ugotowana na bazie młodych warzyw zupa z kurek ma delikatny smak i aromat.
Składniki:
20 dag kurek,
młoda marchewka,
pietruszka,
kawałek selera,
2 młode cebule,
natka pietruszki,
łyżka masła,
łyżka wiśniówki,
pojemnik słodkiej śmietany,
2-3 listki lubczyku,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Kurki oczyścić.
Umyć pod bieżącą wodą.
Pokroić i podsmażyć na maśle razem z pokrojoną cebulą.
Włoszczyznę pokroić i gotować w 1,5 l wody.
Dodać podsmażone grzyby z cebulą.
Gotować około 40 minut, aż grzyby będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodać lubczyk i łyżkę pokrojonej natki.
Doprawić solą, pieprzem i wlać łyżkę wiśniówki.
Zupę zmiksować.
Następnie dodać dwie łyżki słodkiej śmietany.
Pozostałą śmietanę ubić ze szczyptą soli.
Krem z kurek rozlać do miseczek.
Udekorować bitą śmietaną i natką pietruszki.
Jak podawać?
Podawać z pieczywem, grzankami lub makaronem.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |