Lipiec i pierwsze tygodnie sierpnia to czas jagód, więc należy się spieszyć, żeby najeść się ich do syta. Jeżeli nie zdążymy, zawsze możemy sięgnąć po mrożone owoce. Jagody zebrane w lesie smakują jednak najlepiej, są doskonałe do ciast i deserów. Tarta jagodowa jest tego dobrym przykładem. Kruchy spód z delikatnym kremem serowo- śmietankowym, aromatyczne jagody, a całość uzupełnia bita śmietana. Orzeźwienia dodaje skórka cytrynowa. To wszystko powoduje, że deser jest wyśmienity.
Składniki:
2 szklanki mąki,
0,5 kostki masła,
2 żółtka,
2 łyżki cukru,
3 łyżki śmietany,
szczypta soli,
0,5 kg jagód,
20 dag śmietany kremówki,
25 dag tłustego twarogu,
0,5 szklanki plus 2 łyżki cukru,
skórka otarta z jednej cytryny.
Jak przyrządzić?
Przesianą mąkę zagnieść z zimnym masłem, żółtkami, śmietaną, 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
Włożyć na 15 minut do zamrażalnika, by szybko oziębić ciasto.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości 0,5 cm.
Owinąć nim wałek i przenieść do formy.
Zwisające kawałki odciąć nożem.
Ciasto nakłuć widelcem i piec w piekarniku 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Biały ser zmiksować z 10 dag śmietany i połową szklanki cukru na gładką masę.
Dodać otartą skórkę z cytryny.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem serowo- śmietanowy.
Na nim ułożyć przebrane i umyte jagody.
Pozostałą śmietanę ubić z dwoma łyżkami cukru.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub specjalnej maszynki udekorować ciasto.
Do dekoracji można również użyć cytryny pokrojonej w plastry.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |