Typowe studenckie danie typu "coś z niczego". Wystarczy kilka pomidorów i to, co zwykle znajdujemy w lodówce. Oczywiście można tę prostą potrawę uszlachetnić dodając zioła czy parmezan. Ale i bez tych dodatków pomidory smakują wybornie i sprawią, że obiad będzie wyjątkowy.
Składniki:
4 duże pomidory,
2 łyżki posiekanej zieleniny (zioła, pietruszka lub koperek),
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
½ szklanki oleju,
1 jajo,
sól,
ew. mały kawałek sera typu parmezan (można użyć też innego, twardego sera).
Jak przyrządzić?
Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry.
Za pomocą łyżeczki wyjmujemy z plastrów nasiona i nadmiar soku.
Lekko solimy, posypujemy siekaną zieleniną i odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto tak samo, jak na omlety.
Białko ubijamy z odrobiną soli, żółtko mieszamy z mlekiem, solą, łyżką oleju, mąką i mieszamy na dość gęste ciasto.
Jeśli postanowiliśmy dodać ser, to robimy to właśnie teraz, starty na drobnej tarce.
Ciasto łączymy z pianą z białka.
Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy na nim pomidory maczane w cieście, na złoty kolor.
Po usmażeniu kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Jak podawać?
Podajemy ozdobione gałązkami pietruszki jako samodzielne danie.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |