Pomidory po studencku

Przepis kulinarny
Pomidory po studencku Zobacz 5 zdjęć

Typowe studenckie danie typu "coś z niczego". Wystarczy kilka pomidorów i to, co zwykle znajdujemy w lodówce. Oczywiście można tę prostą potrawę uszlachetnić dodając zioła czy parmezan. Ale i bez tych dodatków pomidory smakują wybornie i sprawią, że obiad będzie wyjątkowy.

Składniki:

4 duże pomidory,
2 łyżki posiekanej zieleniny (zioła, pietruszka lub koperek),
1 szklanka mąki pszennej,
1 szklanka mleka,
½ szklanki oleju,
1 jajo,
sól,
ew. mały kawałek sera typu parmezan (można użyć też innego, twardego sera).

Jak przyrządzić?

Pomidory parzymy we wrzątku, obieramy ze skóry i kroimy na grube plastry.

Za pomocą łyżeczki wyjmujemy z plastrów nasiona i nadmiar soku.

Lekko solimy, posypujemy siekaną zieleniną i odstawiamy.

Przygotowujemy ciasto tak samo, jak na omlety.

Białko ubijamy z odrobiną soli, żółtko mieszamy z mlekiem, solą, łyżką oleju, mąką i mieszamy na dość gęste ciasto.

Jeśli postanowiliśmy dodać ser, to robimy to właśnie teraz, starty na drobnej tarce.

Ciasto łączymy z pianą z białka.

Na patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy na nim pomidory maczane w cieście, na złoty kolor.

Po usmażeniu kładziemy na chwilę na ręcznik papierowy, by osączyć z nadmiaru tłuszczu.

Jak podawać?

Podajemy ozdobione gałązkami pietruszki jako samodzielne danie.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaInne dania
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt12 zł

Pomidory po studencku: Podobne przepisy

Pomidory po studencku: wypróbuj również

Powiązane Tematy