Dynia typowo jesienne warzywo, lekkostrawne, zalecane małym dzieciom i osobom mającym kłopoty z żołądkiem, a przy tym bardzo smaczne. Znakomicie nadaje się na desery, mleczne zupy i jako farsz do pierogów. Naleśniki z musem dyniowym to delikatny deser. Słodki farsz dyniowy i śmietankowy serek znakomicie komponują się w naleśnikach. Tak przygotowane naleśniki są bardziej efektowne niż te tradycyjne.
Składniki:
szklanka mąki,
2 jajka,
pół szklanki mleka,
1,3 szklanki wody,
szczypta soli,
tłuszcz do smażenia.
Farsz:
pół kg miąższu dyni,
25 dag chudego twarogu,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
2 łyżki słodkiej śmietanki,
3 łyżki cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Mąkę, jaja, mleko, wodę, szczyptę soli wymieszać mikserem i usmażyć naleśniki.
Z dyni wykroić zwarty miąższ i ugotować go na parze.
Dynię ostudzić, dodać łyżkę cukru i płaską łyżeczkę cukru waniliowego i zmiksować.
Serek utrzeć ze śmietaną, 2 łyżkami cukru i odrobiną cukru waniliowego.
Naleśniki smarować serkiem i musem dyniowym i składać je na pół.
Jak podawać?
Przed podaniem gotowe naleśniki posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |