To francuski specjał. Wykwintna przekąska lub danie główne podawane z sałatą. Czasochłonna, pracochłonna, ale efekt wyśmienity. Jeśli ktoś miałby ochotę zrobić wrażenie na gościach, warto poświęcić 2 godziny na pracę. Terrina potrzebuje co najmniej kilku godzin, by nabrać swojej mocy. Pasztet z warzyw wabi kolorami i układem warstw. Każdy może przygotować go według własnych upodobań. Pokazany poniżej wariant terriny to mój ulubiony.
Składniki:
40 dag sera feta,
20 dag twarożku śmietankowego,
10 dag serka topionego śmietankowego,
4 czerwone papryki,
2 bakłażany,
słoiczek czarnych oliwek,
6 łyżek siekanego szczypioru,
½ szklanki oliwy,
1 łyżka kaparów,
sól.
Sos winegret:
½ szklanki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz.
Dodatkowo: folia aluminiowa i forma do pieczenia.
Jak przyrządzić?
Papryki smarujemy oliwą i w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.
Pieczemy je przez ok. 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę.
Po upieczeniu wkładamy papryki do dużego słoja i zakręcamy, a jeśli słoja brak, to do plastikowej torebki, którą szczelnie zawiązujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
Następnie otwieramy torebkę i wyjmujemy papryki.
Teraz łatwo zdjąć z nich skórę.
Płaty papryki pozbawiamy nasion i odkładamy.
Bakłażany myjemy, suszymy i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.
Obsypujemy je solą i odkładamy na ok. 30 minut, by wypuściły sok.
Po czym plastry myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie na złoty kolor.
Osączmy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Oliwki kroimy w paski.
Sery ucieramy razem na gładką, jednolitą masę.
Dodajemy do nich 3 łyżki oliwek i szczypiorek.
Delikatnie mieszamy.
Obrane papryki kroimy na szerokie pasy.
Długą, wąską formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, by wystawała z każdej strony poza brzegi foremki.
Na dnie układamy warstwę papryki, na niej warstwę sera, następnie bakłażanów, znów sera i na końcu papryki.
Wystające kawałki folii zaginamy, by dokładnie przykryły terrinę.
Wierzch obciążamy, by masa się lepiej związała.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia przygotowujemy w małym słoiczku sos winegret, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.
Terrinę wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i przekładamy na półmisek do góry nogami.
Jak podawać?
Podajemy polaną sosem i posypaną kaparami.
Do terriny podajemy pieczywo i sałaty.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | 8 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 30 zł |