Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów - Przepis

Przepis kulinarny
Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów Zobacz 6 zdjęć

To francuski specjał. Wykwintna przekąska lub danie główne podawane z sałatą. Czasochłonna, pracochłonna, ale efekt wyśmienity. Jeśli ktoś miałby ochotę zrobić wrażenie na gościach, warto poświęcić 2 godziny na pracę. Terrina potrzebuje co najmniej kilku godzin, by nabrać swojej mocy. Pasztet z warzyw wabi kolorami i układem warstw. Każdy może przygotować go według własnych upodobań. Pokazany poniżej wariant terriny to mój ulubiony.

Składniki:

40 dag sera feta,
20 dag twarożku śmietankowego,
10 dag serka topionego śmietankowego,
4 czerwone papryki,
2 bakłażany,
słoiczek czarnych oliwek,
6 łyżek siekanego szczypioru,
½ szklanki oliwy,
1 łyżka kaparów,
sól.

Sos winegret:

½ szklanki oliwy,
2 łyżki octu winnego,
sok z 1 cytryny,
sól i pieprz.

Dodatkowo: folia aluminiowa i forma do pieczenia.

Jak przyrządzić?

Papryki smarujemy oliwą i w całości wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni.

Pieczemy je przez ok. 20 minut, przekładając w połowie pieczenia na drugą stronę.

Po upieczeniu wkładamy papryki do dużego słoja i zakręcamy, a jeśli słoja brak, to do plastikowej torebki, którą szczelnie zawiązujemy i pozostawiamy do ostudzenia.

Następnie otwieramy torebkę i wyjmujemy papryki.

Teraz łatwo zdjąć z nich skórę.

Płaty papryki pozbawiamy nasion i odkładamy.

Bakłażany myjemy, suszymy i kroimy na plastry grubości ok. 1 cm.

Obsypujemy je solą i odkładamy na ok. 30 minut, by wypuściły sok.

Po czym plastry myjemy, suszymy i obsmażamy na oliwie na złoty kolor.

Osączmy je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Oliwki kroimy w paski.

Sery ucieramy razem na gładką, jednolitą masę.

Dodajemy do nich 3 łyżki oliwek i szczypiorek.

Delikatnie mieszamy.

Obrane papryki kroimy na szerokie pasy.

Długą, wąską formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową tak, by wystawała z każdej strony poza brzegi foremki.

Na dnie układamy warstwę papryki, na niej warstwę sera, następnie bakłażanów, znów sera i na końcu papryki.

Wystające kawałki folii zaginamy, by dokładnie przykryły terrinę.

Wierzch obciążamy, by masa się lepiej związała.

Wstawiamy do lodówki na noc.

Następnego dnia przygotowujemy w małym słoiczku sos winegret, dokładnie mieszając wszystkie jego składniki.

Terrinę wyjmujemy z lodówki, rozwijamy z folii i przekładamy na półmisek do góry nogami.

Jak podawać?

Podajemy polaną sosem i posypaną kaparami.

Do terriny podajemy pieczywo i sałaty.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćwymagający
Porcje8
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt30 zł

Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów: Podobne przepisy

Terrina z pieczonej papryki i bakłażanów: wypróbuj również

Bakłażany faszerowane

... i minerałów, lecz także nie spowodują, że będziemy miały do czynienia z kilkoma zbędnymi kilogramami. Jednakże warzywa to nie tylko ogórki, papryka, fasolka, kapusta czy marchew. Często zapominamy ... o istnieniu wielu innych ciekawych gatunków, ...

dawno temu

Zapiekane bakłażany

... że za chwilę będziemy mogli cieszyć się smakiem świeżych owoców i warzyw. Lepiej nie przegapić tego momentu i wiedzieć już wcześniej, co dobrego można przygotować chociażby z trochę zapomnianych bakłażanów ... . To niezwykłe warzywo świetnie ...

dawno temu

Przystawki z bakłażana

... Dziś zajmiemy się bakłażanem. Pierwsze wzmianki o nim pochodzą z V w p.n.e., z Chin. Do Europy zawędrował on dość późno, bo dopiero około XV wieku. Jednak jego wspaniały smak i mnogość zastosowań ... jako pierwsi odkryli włosi. To oni ...

dawno temu

Przepisy na bakłażany

... Bakłażany to doskonałe źródło witaminy C, A i B2 oraz minerałów: wapnia, fosforu, żelaza i potasu. Pomimo zawartości błonnika są ciężkostrawne i powodują wzdęcia. Dlatego nie powinny spożywać ... ich kobiety w ciąży, małe dzieci oraz osoby ...

dawno temu

Właściwości papryki

...   Papryka przywędrowała do Europy z Ameryki Południowej. Papryka zielona, żółta i czerwona to tylko niektóre z odmian papryki, których doliczono się niemal 200. Słodka i ostra papryka ... goszczą w większości kuchni świata. Zdrowotne właściwości ...

dawno temu

Dziś na talerzach japońskie tofu z bakłażanem!

... , ale raczej w formie dodatku – przynajmniej w Europie. Bohaterami artykułu są dziś bakłażan i ser tofu – z pozoru może nie pasują do siebie, ale przepis jest naprawdę dobry! Spróbujcie sami! ... papryka czerwona (bez pestek), 1 puszka całych ...

dawno temu

Wypróbuj unikalny przepis na danie z bakłażanem!

... , warzywa, przyprawy, zioła, sery i owoce morza. Wśród ich ulubionych smaków znaleźć można danie o nazwie Conpata, przyrządzane z bakłażanów. Pragniesz poczuć się niczym rodowita Sycylijka? Wypróbuj przepis na Conchiglie Rigate z bakłażanem! ... ...

dawno temu

Pieczony boczek na zimny dzień

... Warto przygotować pieczony boczek. Doskonale smakuje nie tylko jako dodatek do obiadu, na przykład do pieczonych ziemniaków, ale także na zimno z chrzanem. Takie mięso pachnie pięknie i rozgrzewająco, a to za sprawą czosnku, cebuli, świeżutkiego ...

dawno temu

Kolorowe odmiany papryki

... Nieocenione są walory papryki, a bogactwo jej rodzajów daje nam wybór, która jej odmiana będzie dla nas tą ulubioną. Co sprawia, że zasługuje ona na wysokie oceny w sferze wpływu na zdrowie i urodę ... wpływa na potencję! Co więcej papryka jest ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Surówka z papryki

... , bazując na jednym warzywie. Pierwszym krokiem do zdrowego trybu życia jest zapoznanie się z potrawami z papryki, a przede wszystkim z przepisem na surówkę, która zastąpi nam nawet ulubione frytki. ... , bazując na jednym warzywie. Pierwszym ...

dawno temu

Dorsz pieczony z pomidorami

... Są trzy powody, które powinny skłonić cię do przygotowania dziś dorsza pieczonego z pomidorami. Po pierwsze, ryby są bardzo zdrowe i należy jej jeść jak najczęściej. Po drugie, zrobienie takiego ... obiadu nie zajmie ci wiele czasu. Po trzecie, ...

dawno temu

Frytki afrodyzjakiem? Jeśli są z... BAKŁAŻANA

... Frytki z bakłażana to zdrowa alternatywa dla zwykłych frytek. Polane jogurtem z dodatkiem czosnku smakują wybornie i są mniej kaloryczne. Co więcej, wiele kultur uznaje bakłażan za silny ... afrodyzjak. "Gruszka miłości" wymieniana jest jednym ...

dawno temu

Pieczony kurczak

... Co jest doskonałym pomysłem na niedzielny obiad, przyjęcie rodzinne, spotkanie z przyjaciółmi, romantyczną randkę we dwoje lub piknik z dziećmi? Właściwa odpowiedź jest tylko jedna – pieczony kurczak ... w przyrządzeniu i wydaje się, że zniosą ...

dawno temu

Pieczona wołowina

... Nieubłaganie wielkimi krokami zbliża się niedzielny obiad, a twoja rodzina nie może patrzeć już na pieczonego kurczaka? Nie bój się zaryzykować i idź o krok dalej w swoich kulinarnych poszukiwaniach ... , które sprawdzają się w smażeniu, ...

dawno temu

Jak zrobić pieczone pomidory?

... Pomidory z grilla są smaczne i stanowią doskonałą alternatywę dla szaszłyków. Świetnie pasują do pieczonej kiełbasy. Wprawdzie jest dopiero środa, ale miło już pomyśleć o sobotnim odpoczynku. Wyobraź ... sobie: woda, las, ty, ukochany i... ...

dawno temu

Pieczone ziemniaki w mundurkach - jak zrobić taki przysmak?

... Ziemniaki pieczone są pyszne, ziemniaki pieczone w mundurkach to prawdziwe niebo w gębie, a ziemniaki pieczone w mundurkach z sosem serowym to już po prostu rozkosz. Stwórz w swojej kuchni coś ... . Nagrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ...

dawno temu

Gęś pieczona - dla całej rodziny

... Jak dawno temu jadłaś gęś? Już nie pamiętasz, prawda? A może warto przypomnieć sobie stare, dobre czasy. Przepis na pieczoną gęś wcale nie jest skomplikowany. Wprawdzie ptak musi dość długo przebywać w piekarniku, ale nakarmisz nim ośmioosobową ...

dawno temu

Pieczone warzywa

... jak największej ilości warzyw. Ich jedzenie wcale nie musi być nudne i ograniczać się do tego, że gotujemy je z dodatkiem soli albo ewentualnie spożywamy surowe. Zobacz, w jaki sposób można jeść warzywa, jakie mogą wyniknąć z tego korzyści, a ...

dawno temu

Nadziej mnie! Prosi pomidor...

... - jeszcze przed nafaszerowaniem trzeba go posolić i zostawić na 10 minut, aby wyciągnąć z niego gorycz. Po wypłukaniu bakłażana można go faszerować. Bakłażan piecze się około 10-15 minut. Bakłażana ... najlepiej faszerować wyrazistymi w smaku ...

dawno temu

Powiązane Tematy