Póki jeszcze można kupić najsmaczniejsze gatunki gruszek, korzystajmy! Gruszki mogą uszlachetnić niejedno danie. Proponuję wyjątkowo smaczną i wykwintną sałatkę, której przygotowanie nie powinno zająć więcej niż 10 minut. Można ją przygotować z serem typu lazur ale równie pyszna jest z dodatkiem parmezanu.
Składniki:
4 lekko twarde gruszki,
5 dag sera typu lazur.
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu jabłkowego,
½ łyżeczki brązowego cukru,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
1 łyżka maku,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Gruszki myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki.
Usuwamy gniazda nasienne i każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na pół.
Układamy na półmisku.
Przyrządzamy sos sałatkowy.
Do małego słoiczka wlewamy ocet jabłkowy, oliwę, cukier, tymianek, przyprawy i mak.
Słoiczek zakręcamy i energicznie nim potrząsamy.
Ser kroimy na małe kawałki, którymi obsypujemy gruszki a następnie polewamy je sosem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 12 zł |