Owoce doskonale komponują się z mięsem, nadają mu lekkości, delikatności, zdecydowanie zmieniają smak. Do tego usprawniają trawienie. Chętnie dodajemy je do mięs, ponieważ tradycyjne przepisy już nam spowszedniały i oczekujemy jakiejś zmiany w jadłospisie. Karkówka z jabłkami i żurawiną jest bardziej soczysta, z wyczuwalnym smakiem naturalnego kwasku jabłkowego i lekkim posmakiem słodyczy z żurawiny.
Składniki:
1 kg karkówki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka majeranku,
łyżka octu balsamicznego,
sól, pieprz,
10 dag suszonej żurawiny,
3 jabłka.
Jak przyrządzić?
Umytą i osuszoną karkówkę natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, polać octem balsamicznym i obłożyć pokrojoną w plastry cebulą.
Odstawić na 2 godziny.
Mięso przełożyć do brytfanki i piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni około 1,5 godziny.
Karkówkę wyjąć na chwilę z piekarnika, pokroić na porcje, posypać żurawiną i obłożyć pokrojonymi w ósemki jabłkami, przykryć i piec jeszcze pół godziny.
Jak podawać?
Mięso wyłożyć na talerz wraz z upieczonymi owocami.
Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 150 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |