Bigos Dariusza - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

2,5 kg kapusty kiszonej, nieduża główka kapusty włoskiej, 0,5-0,6 kg różnego mięsa wieprzowego (co się nawinie), 0,35 kg podgardla wieprzowego wędzonego lub innej wędzonki, pęto kiełbasy, najlepiej tłustej, 1 por, grzyby suszone, śliwki suszone bez pestek, 2 duże cebule, 6-7 ząbków czosnku, pół słoiczka koncentratu pomidorowego, 10 liści laurowych, 25 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, cukier, papryka słodka mielona, przyprawa do potraw z kapusty, przyprawa gyros, majeranek, gałka muszkatołowa, tymianek, smalec (olej), 100-120 g czerwonego wina wytrawnego lub stołowego.

Jak przyrządzić?

Grzyby moczymy kilka godzin. Mięso płuczemy, solimy, posypujemy słodką papryką i przyprawą gyros. Na nim układamy krążki z jednej cebuli i czosnek posiekany z dwóch ząbków. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce. Kapustę kiszoną, kiedy jest bardzo kwaśna, płuczemy w zimnej wodzie i odciskamy. Jeżeli nie jest zbyt kwaśna, tylko odcisamy. Następnie dość drobno ją kroimy. Kapustę włoską przecinamy wzdłuż, usuwamy głąb i dość drobno szatkujemy. Por kroimy w piórka długości do 3 cm, zarówno część białą, jak i zieloną. Jedną cebulę siekamy, ale niezbyt drobno. Rozpuszczamy tłuszcz na patelni, wrzucamy por (można go posypać słodką paryką), cebulę i czekamy, aż się zeszkli. Do tego dodajemy kapustę włoską, pokrojony drobno czosnek z pozostałych ząbków i całość dusimy ok. 20 min. Do dużego garnka (minimum 5 l) wkładamy warstwami: kapustę kiszoną i zawartość patelni. Dolewamy (do ok. 1/4 wysokości garnka) wodę i stawiamy na średnim ogniu. Dodajemy grzyby wraz z wodą, w której się moczyły, suszone śliwki, liście laurowe, ziele angielskie, całość przykrywamy i niech się warzy. Teraz na patelnię wrzucamy dość drobno pokrojoną wędzonkę, a po wytopieniu tłuszczu dodajemy kawałki kiełbasy pokrojone wg uznania. Całość mocno zrumieniamy i dodajemy do kapusty. Teraz nadzsedł czas na mięso, które wrzucamy na rozgrzaną patelnię wraz z cebulą i czosnkiem, i na dość mocnym ogniu dusimy ok. 10-12 minut. Dodajemy mięso do garnka, całość mieszamy, wedle uznania dosypujemy przyprawy: do potraw z kapusty, tymianek, gałkę muszkatołową i pieprz. Gotujemy wszystko przynajmniej 2 godziny pod przykryciem, od czasu do czasu przemieszając zawartość. Po godzinie gotowania dodajemy 3-4 czubate łyżeczki cukru (wedle gustu), a na pół godziny przed końcem gotowania pół słoiczka koncentratu pomidorowego (tradycjonaliści mogą to pominąć). Kiedy kapusta zmięknie, a całość już zaczyna cieszyć oko i podniebienie, odparowujemy nadmiar wody (jeżeli takowy będzie), a ok. 20 min przed spodziewanym zakończeniem gotowania dodajemy wino, całość mieszamy i na wolnym ogniu, pod przykryciem niech sobie bigos dojdzie. Kiedy uznamy, że już ma dość (minimum 2 godz. gotujemy!), wsypujemy kilka szczypt majeranku, mieszamy i cieszymy się, że już skończyliśmy! Smacznego!

Potrzebne przybory:

patelnia, duży garnek (minimum 5 l), deska do krojenia

Jak podawać?

Podajemy z ziemniakami lub pieczywem.

Uwagi:

Dla lepszego efektu można poeksperymentować z przyprawami, np. bazylią czy oregano. Jeżeli w bigosie jest zbyt dużo wody, można zeszklić na patelni drobno posiekaną cebulę i zrobić zasmażkę, dodając mąkę i mieszając. Potem wrzucamy ją do bigosu i całość mieszamy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania główne
Czas przygotowania150 min.
Trudnośćśredni
Porcje12
Kalorycznośćśrednia
Przybliżony koszt25 zł
Autorsmyczyk

Bigos Dariusza: Podobne przepisy

Bigos Dariusza: wypróbuj również

Ukłon w stronę tradycji – bigos po staropolsku

...     Na pewno każdy z nas ma jakiś swój wypróbowany przepis na bigos. Tą tradycyjnę polską potrawę, kochamy za wyrazisty sak. W zależnosci od gustów dodajemy do niego składniki, które lubimy ... , aby dopasować go do kulinarnych potrzeb naszego ...

dawno temu

Przepis na bigos - bardzo szybki

... Masz ochotę na danie z kapusty, ale obawiasz się, że jego przygotowanie zajmie ci bardzo dużo czasu. Twoje obawy są niepotrzebne. Przepis na bigos wcale nie jest tak skomplikowany, jakby się mogło wydawać, przynajmniej nie na taki bigos. Sama ...

dawno temu

Jak zrobić bigos, pyszny bigos?

... Nadszedł weekend. W końcu masz czas, by ugotować sobie i bliskim pyszny obiad. Nie masz pojęcia co dzisiaj zrobić? A może doskonały bigos? Smaczna kapusta świeża i kiszona, kiełbasa, cebula, czerwone ... pyszny bigos, musisz dodać posiekaną ...

dawno temu

Suszone grzyby

... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych grzybów zimą i dodawanie ich do świątecznego bigosu? ... niż spacer po lesie i zbieranie jego darów, którego wspomnieniem może być gotowanie suszonych ...

dawno temu

Kapusta - zdrowie na talerzu

... , zwłaszcza pod koniec zimy, kiedy pozostaje jednym z ostatnich naturalnych źródeł witamin. Istnieje tak wiele odmian kapusty, że nie powinnaś mieć problemu z wymyśleniem potrawy. Zamiast zamieniać kapustę w bigos, pokuś się o coś egzotycznego. ...

dawno temu

Liść laurowy

... Liść laurowy to chyba jedna z najbardziej popularnych przypraw, jakie stosuje się na całym świecie. Możemy znaleźć ją w pysznej i kolorowej pomidorówce, świątecznym bigosie czy w dopiero zebranych ... wyrazistości i charakteru. Jakie jest ...

dawno temu

Kitfo - potrawa ślubna z Etiopii

... W Polsce, na tradycyjnym weselu nie może zabraknąć rosołu oraz bigosu. I choć nowoczesne uroczystości ślubne stawiają na wykwintne i nie mające nic wspólnego z kuchnią polską dania ...

dawno temu

Spróbuj Ratatouille'a z samej Prowansji!

... mięsa, a zwłaszcza wołowina i wieprzowina. Gdyby tak zamiast flagi pokazać światu naszą najbardziej znaną potrawę, to co by to było? Schabowe z bigosem? Pierogi z mięsem? Czy może góralskie oscypki ...

dawno temu

Kuchnia afrykańska

... jest bigos, kotlet schabowy i ziemniaki, tak np. chili znane jest jako podstawa kuchni nigeryjskiej, a kminek jest znakiem rozpoznawczym potraw egipskich. Generalizując, kuchnia afrykańska to przede wszystkim przyprawy i zioła. ... jest bigos, ...

dawno temu

Zupa jabłkowa

... nie lubi albo nie ma przynajmniej cienia sentymentu do jadanych w dzieciństwie zup owocowych. Jeżeli ogarnęła cię nieopisana chęć na zjedzenie czegoś innego niż bigos lub rosół, a pragniesz zadbać przy tym o swoją sylwetkę, zobacz, jak ...

dawno temu

Grzane piwo

... sprawdzają się żeberka z kapustą, zupa grochowa oraz bigos. Okazuje się bowiem, że potrawy te świetnie zaspokajają nasze wysokie zapotrzebowanie energetyczne, a przy tym dostarczają wielu witamin ...

dawno temu

Schab z żurawiną

... nam jeszcze co najmniej kilku tygodni, jednak już teraz możemy przygotować potrawy, korzystając z ich suszonej formy. Obok wędzonych śliwek, bez których żaden bigos nie miałby racji bytu, uwagę zwraca tu żurawina ...

dawno temu

Przyprawa kardamon

... przede wszystkim z soli i pieprzu, jednakże istnieje wiele receptur kuchni polskiej sięgającej po mniej popularne dodatki. Już nawet gotowanie świątecznego bigosu zmusza nas do użycia kminku, ziela ...

dawno temu

Sałatka owocowa z jogurtem

... dobrze zrobi nam odpowiednio dobrana dieta wpływająca na poprawę humoru. Nie wierzysz w tak doniosłe działanie jedzenia? Wystarczy, że zamiast ziemniaków z bigosem albo nawet najsmaczniejszych żeberek ...

dawno temu

Sernik z brzoskwiniami

... . Poza tym tradycyjne potrawy opierają się na lokalnych produktach i nie znają bogactwa składników, po jakie możemy dziś swobodnie sięgać. Dodatkowo czas niezbędny do przyrządzenia staropolskiego bigosu ...

dawno temu

Kawa cappuccino

... Zbliżające się wielkimi krokami święta i związane z nimi gotowanie bigosu, zupy rybnej czy kapusty wigilijnej już dały ci w kość? Nie spraw, aby stały się one dla ciebie udręką i znajdź chwilę ...

dawno temu

Ciasto na pierogi

... w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Niektóre w uproszczonej wersji są obecne do dziś w każdym domu, czego przykładem może być receptura przyrządzania bigosu, kotletów schabowych czy czerwonego ...

dawno temu

Paszteciki z pieczarkami

... po świąteczne rarytasy. Przerwy między świętami trwają bowiem długie miesiące, a wykorzystanie niektórych przepisów na przysmaki wówczas przygotowywane pozwala nam przetrwać ten trudny dla miłośników bigosu ...

dawno temu

Powiązane Tematy