Składniki:
Schab wieprzowy, boczek wędzony w kawałku, ogórki konserwowe, cebula, musztarda średnio ostra, olej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Schab pokroić w kolety grubości 1 cm, następnie rozbić na cienkie plastry, posolić i popieprzyć. Cebulę pokroić w kostkę, boczek i ogórki konserwowe pokroić na słupki. Każdy rozbity kotlet z jednej strony posmarować musztardą, następnie posypać każdą porcję cebulą, poukładać po 2-3 słupki boczku i ogórka. Zawinąć, by składniki nie wyleciały ze środka, i zabezpieczyć zraz wykałaczką. Każdy zraz podsmażyć na patelni na gorącym tłuszczu, aż się zarumieni. Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, by zakryć zrazy (woda może być podgrzana na patelni, na której podsmażały się zrazy), i gotować całość, aż mięso będzie miękkie. Sos można zagęścić mąką.
Jak podawać?
Zrazy podaję z całymi gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej (pekińska, marchew, cebula, koperek świeży lub mrożony, sos majonezowo-jogurtowy).
Uwagi:
Nie trzeba niczym doprawiać sosu (typu vegeta, liść czy ziele) - smak powstaje z wyciekającej musztardy i cebuli. Nie podaję ilości składników - robię zawsze na wyczucie, przeważnie zostaje mi trochę cebuli, boczku i ogórka, ale dodaję te resztki do wody, w której potem gotuję zrazy.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Hannah |