Składniki:
1/2 pora,
1/8 selera,
1 duże jabłko słodkie,
garść rodzynek,
5 orzechów włoskich,
1 duży ogórek kiszony,
3 łyżki majonezu,
1 i 1/2 łyżki śmietany kwaśnej.
Jak przyrządzić?
Jasną część pora tniemy w krążki, seler i obrane jabłko ścieramy na dużych oczkach tarki. Rodzynki sparzamy. Orzechy kroimy drobno. Ogórek obieramy i ścieramy lub kroimy w kostkę.Śmietanę i majonez mieszamy ze sobą (można dodać do nich również sok z połówki cytryny). Wszystko dokładnie mieszamy.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, sitko, tarka, łyżka, miska
Jak podawać?
Smaczna zarówno sama, jak i w połączeniu z drugim daniem obiadu.
Uwagi:
Surówka jest w tonie słodkim:). Bardzo smaczna. Do obiadu.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Autor | hajduczek |