Składniki:
Karczek - 1 kg, cebula, sos pomidorowy, oregano, czosnek, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Pokroić karczek na plastry grubości 0,5 cm i każdy naciąć kilka razy płytko w poprzek z obu stron. Posolić, popieprzyć i posmarować obficie przeciśniętym przez praskę czosnkiem.W pojemniku układać na przemian: drobno pokrojoną cebulę posypaną oregano, sos pomidorowy,plastry mięsa, na wierzch resztę sosu pomidorowego. Smażyć kotlety (razem z marynatą) ok. 10 min, co 2 min przewracając.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, patelnia
Jak podawać?
Podawać z masłem czosnkowym: masło rozgrzać w kuchence mikrofalowej, dodać sól, pieprz, kilka zmiażdżonych ząbków czosnku, oregano i zmieloną ostrą paprykę. Wszystko utrzeć i do lodówki, aby w zgrabnych kulkach dało się położyć na kotlecie. Można też (przy wyjątkowej okazji!) zrobić roladę z żółtego sera: drobno pokrojone pieczarki, czerwoną paprykę i cebulkę dymkę dusić razem na oliwie. Ostudzić. Żółty ser roztopić w kuchence mikrofalowej i rozwałkować w kwadrat. Wzdłuż jednego boku ułożyć wałek z ostudzonej masy i zwinąć. Zawinąć roladę w folię aluminiową i potrzymać w lodówce. Podawać pokrojoną w 4-5-cm kawałki.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | funia |