Składniki:
0,5 kg mąki,
200 g cukru,
200 g masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka cynamonu,
3 żółtka,
50 g orzechów włoskich,
50 g płatków migdałowych, 50 g orzechów laskowych,
50 g wiórków kokosowych,
40 g płatków owsianych
i dowolne inne bakalie (kandyzowane owoce, czekolada, rodzynki itd.).
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki gnieciemy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na jakieś 15 minut. Po kwadransie wyciągamy i wałkujemy, wykrajamy fajne kształciki (gwiazdki, kółka, serduszka... co chcemy!). Ciasteczka kładziemy na wysmarowaną wcześniej blachę i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 8-15 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Potrzebne przybory:
piekarnik, lodówa, wałek i miska
Jak podawać?
Najlepiej na gorąco!
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Dr Bull |