Składniki:
Karp - im większy, tym lepszy, bułka tarta, jajko, 2 łyżeczki masła, koperek lub natka pietruszki.
Jak przyrządzić?
Karpia sprawiamy i wyjmujemy z niego kość grzbietową z żebrami, nie przecinając grzbietu, czyli wyjmujemy od strony brzusznej. Następnie rozkładamy go na stole skórą do blatu i ścinamy część grzbietową do grubości żebrowej. Ścięte kawałki mielimy lub miksujemy wraz z 1 jajkiem, 2 łyżkami bułki tartej, 2 łyżeczkami masła i garścią koperku lub pietruszki. Na koniec lekko solimy. Tak przygotowany farsz rozkładamy na połowie rozłożonego karpia i przykrywamy go drugą połową. Tak przygotowanego karpia przekładamy na posmarowaną lekko olejem folię aluminiową i ściśle go zawijamy. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 godziny. Po upieczeniu przekładamy na półmisek i kroimy na porcje. Podajemy na stół.
Uwagi:
Ja robię go raz do roku, na Wigilię. 4-5 kg karpia jest to główne danie na 8-10 osób. Można go przygotować etapami: 2-3 dni wcześniej wypatroszyć i posolić, a w dzień Wigilii tylko przygotować farsz i upiec. Może wydawać się to pracochłonne, ale tylko dla tych, co nie mają wprawy z rozprawianiem ryb, a reszta to prościzna.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 100 min. |
Trudność | średni |
Autor | borowka |