Składniki:
6 białek, 6 dag żelatyny, 55 dag cukru pudru, 1 łyżka syropu rożanego (np. Herbapol), 1 łyżka konfitury z róży (do nabycia np. w Tea House), 10 dag przecieru z truskawek, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki wody.
Jak przyrządzić?
Zagotować wodę z 50 dag cukru i syropem różanym. Dodać konfiturę i wymieszać. Zdjąć garnek z ognia, do gorącego syropu wsypać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. W dużej misce ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę i dodać resztę cukru. Bardzo powoli, cienkim strumieniem wlewać gorący syrop, ciagle ubijając masę. Dodać przecier z truskawek i dobrze wymieszać. Mieszankę wylać równo na blachę wyłożoną pergaminem. Posypać mąką ziemniaczaną i odstawić do ostygniecia na 2 godziny. Za pomocą dużego noża opłukanego w gorącej wodzie, a następnie osuszonego, pokroić masę na małe prostokąty.
Potrzebne przybory:
garnek, duża miska, mikser, szklanka, blacha, pergamin, łyżka
Jak podawać?
Jak cukierki =)
Uwagi:
Aby cukierki uzyskały pożądaną konsystencję (żeby stwardniały), powinny poleżeć kilka dni w zamkniętym słoiku.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 15 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | Lenka |