Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
4 jajka,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 kostka margaryny (rozpuszczona),
1 kg jabłek.
Kruszonka:
1 kostka masła,
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka wiórków kokosowych.
Jak przyrządzić?
Mąkę, cukier i jajka łączymy, mieszając mikserem aż do pojawienia się bąbelków. Powoli dodajemy roztopioną margarynę (ostygniętą) i wsypujemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy i dajemy masę na blachę średniej wielkości (oczywiście blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą). Rozkładamy pokrojone w talarki jabłka. Następtnie robimy kruszonkę.Wszystkie sładniki rozgniatamy dłońmi i układamy na jabłkach. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 godz., pieczemy w temp. 180 stopni. Polecam i życzę smacznego:)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | Martinella |