Składniki:
1 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej, 4 jajka, 3/4 szkl. cukru, 1/3 szkl. oleju, 5-7 jabłek, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, cukier puder.
Jak przyrządzić?
Jabłka obrać i pokroić na dość cienkie plasterki. Mąkę pszenną połączyć z ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Ubić mikserem jajka z cukrem, dodać olej i wciąż miksując, dodawać mąkę. Ucierać kilka minut, następnie wrzucić połowę jabłek oraz cynamon i wciąż miksować. Średniej wielkości tortownicę wysmarować tłuszczem i napełnić ciastem. Na wierzch dodać reszczę jabłek. Wstawić od nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 45 minut (aż ciasto się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek formy. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Potrzebne przybory:
mikser, nóż, tortownica
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z herbatą lub kawą.
Uwagi:
Ciasto zawsze się udaje.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Agata |