Składniki:
Kostka masła, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, łyżka startej skórki z limonki, łyżka soku z limonki, 1/4 łyżeczki soli, łyżka mąki kukurydzianej, 2 1/2 szklanki mąki pszennej.
Jak przyrządzić?
Utrzeć masło z cukrem i żółtkami na kremową masę. Dodać skórkę i sok z limonki. Starannie wymieszać. W oddzielnym naczyniu wymieszać mąkę pszenną i kukurydzianą z dodatkiem soli. Połączyć suche składniki z maślaną masą i wymieszać. Formować z ciasta małe kuleczki, lekko je spłaszczyć i pośrodku każdego ciasteczka zrobić dołek kciukiem (podobnie jak robiąc kluski śląskie ;) Piec ok. 15 min w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Uwagi:
Zamiast limonki można oczywiście użyć cytryny.Przepis (przeze mnie zmodyfikowany) pochodzi z Kuchni TV.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | ami |