Składniki:
Ciasto: 1,5 szkl. mąki, 0,5 szkl. cukru, 1 żółtko, 12,5 dag Kasi, 1 łyżka kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera, 25 dag Kasi, 1,3 szkl. cukru, 4 jaja, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki. Przygotować masę serową: Kasię utrzeć z cukrem i żółtkami, dodawać po łyżce zmielony ser i budynie w proszku, na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek, dodać skórkę pomarańczową. Formę posmarować Kasią i wyłożyć papierem. Jedną część ciasta wyłożyć na dno blachy, rozprowadzić masę serową, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Uwagi:
Do masy można zamiast skórki pomarańczowej wlać trochę aromatu pomarańczowego - pachnie wspaniale. Można dodać rodzynki, jak ktoś lubi. Wierzch ciasta po upieczeniu polewam polewą czekoladową i posypuję orzechami lub cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Autor | mariola-pychotka |