Składniki:
0,5 kg boczku wędzonego, 3 duże cebule, 200 g ryżu, olej. Przyprawy: sos sojowy (lub Worcestershire Sauce Heinza), sos imbirowy, chili (sos, przyprawa w proszku lub świeża papryczka chili), curry, olej sezamowy.
Jak przyrządzić?
Boczek kroimy w dużą kostkę lub prostokąty. Na dużej patelni smażymy aż do wytopienia zbędnego tłuszczu. Dodajemy cebulę pokrojoną w ósemki. Wszystko razem jeszcze chwilę (ok 10 min) dusimy na znacznie mniejszym ogniu. W trakcie duszenia dodajemy kolejno przyprawy. Zaczynamy od sosu sojowego. Jest ciemny i słony, dlatego nie dodajemy go zbyt wiele, wystarczy 4-5 łyżek. Następnie kolejno: sos imbirowy, chili, curry. Nie solimy! Wszystkie przyprawy są aromatyczne - nie przesadzajmy z ilością - dodajemy wg uznania, próbując w trakcie. Następnie wszystko zalewamy filiżanką wody i dusimy jeszcze 5 min. Cebula nie może być zbyt miękka, a sos powinien mieć lekko gęstą konsystencję.Gotujemy ryż. Po ugotowaniu dodajemy do niego 3 łyżeczki curry i 2 łyżki sosu sojowego oraz chili. Chwilę smażymy na patelni (2 min) - na koniec dodając 3-4 łyżki oleju sezamowego. Uwaga: olej sezamowy łatwo się przypala i dlatego dodajemy go pod koniec smażenia! Wg uznania można zmniejszyć lub zwiększyć ilość dodawanych przypraw...
Jak podawać?
Nie mieszamy ryżu z boczkiem, podajemy obok siebie:) Mniej odpornym na uroki chili proponuję podawać z zimnym piwem.
Uwagi:
Potrawa pikantna, sycąca i bardzo smaczna!
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | Marta |