Składniki:
0,4 kg makaronu świderki (lub inny podobny), 1/2 kalafiora (lub 1 mały), 30 dag pieczarek, 3 duże cebule, 1 puszka pomidorów bez skóry, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera parmezan (niekoniecznie oryginalnego), 3 jajka, oliwki bez pestek (dla smakoszy), olej roślinny (ok. 2 łyżek stołowych), przyprawy: sól, pieprz, bazylia, papryka słodka i ostra.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al dente. Kalafior również ugotować w lekko osolonej wodzie na półtwardo. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki stołowe oleju, wkroić pokrojoną (niezbyt drobno) cebulę i ją zeszklić, następnie dodać poszatkowane drobno pieczarki. Zesmażyć ok. 3 min, dodać 2 ząbki roztartego czosnku i przyprawy: pieprz, szczyptę bazylii, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę ostrej (ile kto lubi).Na płaskim żaroodpornym naczyniu, po uprzednim nasmarowaniu olejem, położyć najpierw makaron, następnie ułożyć rozdrobniony kalafior. Kolejna warstwa to usmażone pieczarki z cebulą. Na górę dajemy pokrojone pomidory z puszki (bez soku). Z 3 jajek i soku z pomidorów roztrzepujemy jednolitą masę i równomiernie pokrywamy nią całość w naczyniu. Kończymy, posypując wszystko startym parmezanem. Wkładamy do mocno nagrzanego (ok. 180-200 st. C) piekarnika na ok. 20 min. Smacznego!
Potrzebne przybory:
płaskie naczynie żaroodporne, patelnia, garnek
Jak podawać?
Można polać ją sosem, ale nie polecam. Wystarczy dobra surówka z sezonowych jarzyn.
Uwagi:
Zamiast kalafiora można dodać brokuły. Można również spróbować różnych wariantów zapiekanki z innymi warzywami lub np. ze świeżymi grzybami leśnymi.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | krzyś |