Składniki:
2 szklanki płatków owsianych, 1/2 szklanki cukru (dobry efekt daje cukier trzcinowy), 5 łyżek mleka, 5 łyżek masła, 2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki cukru waniliowego, drobno posiekane orzechy (włoskie, ziemne, laskowe...), migdały, ziarna sezamu, wiorki kokosowe.
Jak przyrządzić?
Wszystkie składniki wrzucić do garnuszka. Gotować na małym ogniu, ciągle mieszając, aż do połączenia się w plastyczną masę (cukier musi się ładnie rozpuścić).Wyłożyć ciasteczka łyżką na pergamin posmarowany tłuszczem (nie będą się przyklejać).Poczekać do zastygnięcia ciasteczek.
Potrzebne przybory:
garnuszek, łyżka, szklanka, pergamin
Jak podawać?
Gotowe ciasteczka można polać rozpuszczoną czekoladą.
Uwagi:
Jeżeli masa będzie zbyt sucha, można dodać odrobinę więcej masła lub mleka.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 20 ciasteczek |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Lenka |