Składniki:
5 świeżych pomidorów,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
100 g czarnych oliwek,
25 g kaparów (w zalewie),
makaron spaghetti,
10 dużych krewetek Black Tiger (najlepiej świeżych),
przyprawy: sól, pieprz, bazylia.
Jak przyrządzić?
Pomidory obrać ze skórki, pokroić i osolić. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Oliwki pokroić drobno.Na zimną patelnię wlać oliwę (z drugiego tłoczenia) i wrzucić cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać krewetki i zwiększyć ogień. Smażyć wszystko, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, przez ok. 2 min. Następnie dodać pomidory i mieszać. Dodać pieprz i bazylię. Wymieszać i dodać oliwki oraz kapary. Pomidory były wcześniej osolone i kapary również są słone, więc sprawdzić tylko, czy cały sos jest wystarczająco osolony. Jeśli nie, można dodać jescze soli wg Waszego uznania. Ugotowany al dente makaron wrzucić do sosu i wszystko wymieszać. Po wymieszaniu podać.
Jak podawać?
Podawać z czerwonym winem wytrawnym. Potrawę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Pastę z owocami morza podajemy bez parmezanu.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Mario Callino |