Spaghetti di mare - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

5 świeżych pomidorów,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
100 g czarnych oliwek,
25 g kaparów (w zalewie),
makaron spaghetti,
10 dużych krewetek Black Tiger (najlepiej świeżych),
przyprawy: sól, pieprz, bazylia.

Jak przyrządzić?

Pomidory obrać ze skórki, pokroić i osolić. Cebulę i czosnek posiekać drobno. Oliwki pokroić drobno.Na zimną patelnię wlać oliwę (z drugiego tłoczenia) i wrzucić cebulę. Gdy zacznie się szklić, dodać czosnek i wymieszać. Następnie dodać krewetki i zwiększyć ogień. Smażyć wszystko, ciągle mieszając, aby się nie przypaliło, przez ok. 2 min. Następnie dodać pomidory i mieszać. Dodać pieprz i bazylię. Wymieszać i dodać oliwki oraz kapary. Pomidory były wcześniej osolone i kapary również są słone, więc sprawdzić tylko, czy cały sos jest wystarczająco osolony. Jeśli nie, można dodać jescze soli wg Waszego uznania. Ugotowany al dente makaron wrzucić do sosu i wszystko wymieszać. Po wymieszaniu podać.

Jak podawać?

Podawać z czerwonym winem wytrawnym. Potrawę ozdabiamy kilkoma listkami bazylii. Pastę z owocami morza podajemy bez parmezanu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaPizza i kuchnia włoska
Czas przygotowania15 min.
Trudnośćprosty
Porcje2
Kalorycznośćśrednia
AutorMario Callino

Spaghetti di mare: Podobne przepisy

Spaghetti di mare: wypróbuj również

Powiązane Tematy