Składniki:
6 jaj,
3 szklanki mąki,
1,5 szklanki cukru,
1,5 kostki masła,
5 łyżek kakao,
2 łyżeczki proszku do piecznia,
1/3 szklanki mleka,
tłuszcz do wysmarowania formy,
bułka tarta do oprószenia formy
Jak przyrządzić?
Rozpuścić w garnuszku masło, mleko, cukier i kakao. Gotować przez kilka minut na malutkim ogniu. Odlać 3/4 szklanki na polewę. Ostudzić.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z ostudzoną masą, a białka ubić z odrobiną soli w oddzielnym naczyniu na sztywną pianę.Po dodaniu żółtek wsypywać stopniowo przesianą przez sito mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, ciągle miksując.Kiedy ciasto będzie już jednolite, dodać ubite białka, mieszając powoli ciasto dużą łyżką (nie wolno miksować!).Ciasto rozlać rownomiernie do posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą formy.Piec 45-60 min w temperaturze 200 stpni.Kiedy się upiecze, polać wcześniej odlaną do szklanki polewą.
Potrzebne przybory:
garnuszek,łyżka,mikser,średnia miska,forma do pieczenia,szklanka,sito
Jak podawać?
Ciasto jest pyszne z bitą śmietaną =)
Uwagi:
Dobry efekt daje wciskanie do ciasta przed pieczeniem kosteczek czekolady.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 11 zł |
Autor | Lenka |