Pomysły z ciastem francuskim są wtedy udane i nie męczące, gdy korzystamy z gotowego ciasta. Wystarczy je tylko rozmrozić, lekko rozwałkować i podzielić według potrzeby. Te ciastka to nic innego jak ciasto francuskie i pyszny, słodki farsz, którego bazą są brzoskwinie połączone z rodzynkami, daktylami, żurawiną i miodem. Smaczne i mało pracochłonne.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (około pół kg),
puszka brzoskwiń w syropie,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki żurawiny,
2 łyżki pokrojonych daktyli,
2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytryny,
cukier puder do posypania.
Jak przyrządzić?
Ciasto francuskie rozmrozić.
Podzielić na kwadraty o boku 7 cm.
Brzoskwinie wyjąć z syropu i pokroić.
Dodać rodzynki, żurawinę, daktyle, miód, sok z cytryny i gotować na małym ogniu 5 minut.
Jeżeli masa jest zbyt gęsta, dodać trochę syropu z brzoskwiń.
Przygotowany farsz ułożyć na środku każdego kwadratu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Upieczone ciasteczka posypać cukrem pudrem.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |