Dietetyczna potrawa z piersi kurczaka. Dodatek odrobiny szpinaku, malutkich pieczarek i cebulki zmienia drobiowe mięso w soczyste roladki. Zachęcam do wykorzystania przepisu także podczas rodzinnych uroczystości komunijnych, bo elegancko się prezentuje, a kosztuje niewiele. Poza czterema łyżkami masła w całej potrawie nie pojawia się więcej tłuszczu i choć roladki są sycące, mają naprawdę mało kalorii.
Składniki:
2 piersi z kurczaka (ok. 80 dag),
15 dag małych pieczarek,
4 łyżki masła,
1 mała cebula,
4 łyżki mrożonego szpinaku,
sok z ½ cytryny,
1 ząbek czosnku,
odrobina sera typu parmezan,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kulkę lub dwie mrożonego szpinaku wyjmujemy z zamrażalnika i odstawiamy.
Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i kroimy wzdłuż, na płaskie kawałki.
Rozbijamy je lekko tłuczkiem, formując prostokąty.
Z obu stron solimy i pieprzymy mięso, po czym skrapiamy sokiem z cytryny.
Na jednej łyżce masła smażymy umyte i przekrojone na pół pieczarki, zdejmujemy z ognia.
Na drugiej łyżce masła smażymy pokrojoną w kostkę cebulę.
Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak i całość chwilę dusimy, by płyn wyparował.
Plastry mięsa smarujemy masą szpinakowo- cebulową, wkładamy kilka pieczarek, rolujemy i spinamy wykałaczką.
W żaroodpornym naczyniu rozsmarowujemy na dnie trzecią łyżkę masła i układamy roladki.
Na wierzchu kładziemy ostatnie kawałki masła i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni.
Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut, a następnie posypujemy odrobiną parmezanu i na ostanie 10 minut pieczenia odsłaniamy.
Jak podawać?
Podajemy z ryżem lub ziemniakami.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 45 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 20 zł |