Cykoria doskonale komponuje się w sałatkach, surówkach, zupach, a dzięki swej goryczce nadaje potrawom ciekawego smaku. Jest doskonałym składnikiem diety, zwiększa przemianę materii, nie powoduje wzdęć. Mówi się, że jeśli po spożyciu tego warzywa wypijemy sporą ilość wody, przez długi czas będziemy mieć uczucie sytości. Nie jest to warzywo popularne w naszej kuchni, ale może czas najwyższy to zmienić.
Składniki:
trzy cykorie,
duża czerwona papryka,
główka sałaty lodowej,
50 g rodzynek,
2 łyżki borówek do mięsa,
łyżka startej skórki pomarańczowej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki soku z pomarańczy,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazd nasienne.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec paprykę do momentu, aż jej skórka zbrązowieje.
Wyjąć z piekarnika, włożyć do foliowej torebki, poczekać aż ostygnie, usunąć skórkę, a paprykę pokroić w paseczki.
Cykorię dokładnie umyć, usunąć stwardniałe części i pokroić.
Cykorię połączyć z sałatą, papryką, rodzynkami i borówkami.
Oliwę wymieszać z sokiem pomarańczowym i cytrynowym, dodać otartą skórkę pomarańczową, przyprawić solą i pieprzem.
Przygotowanym sosem polać składniki surówki i delikatnie wymieszać.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 18 zł |