Marynowane warzywa z grilla

Przepis kulinarny
Marynowane warzywa z grilla Zobacz 5 zdjęć

Grillowane warzywa to stały element naszych biesiad. Często szykujemy mięsiwa poprzedniego dnia. Warto i warzywami zająć się wcześniej, by nabrały smaku i skusiły aromatem nawet mięsożerców. Dobrze przygotowane i upieczone warzywa powinny stracić surowość ale zachować jędrność. Dlatego po ich długotrwałym marynowaniu pieczmy je krótko i czujnie, nie dopuszczając, by się przypaliły.

Składniki:

2 małe bakłażany,
3 papryki,
2 nieduże cukinie,
12 pieczarek.

Marynata:

1/3 szklanki oliwy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 łyżka octu winnego jabłkowego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki posiekanej bazylii,
sól.

Jak przyrządzić?

Bakłażany bez obierania kroimy w plasterki.

Z obu stron oprószone solą układamy na folii aluminiowej na 30 minut.

Następnie płuczemy je i osuszamy.

Paprykę umytą i pozbawioną nasion kroimy w duże kawałki.

Cukinię kroimy w skośne plastry.

Pieczarki myjemy, osuszamy i obcinamy im wystające nóżki.

Do słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny, ocet winny, posiekane liście bazylii i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Słoiczek zakręcamy i kilkakrotnie nim potrząsamy.

Do naczynia wsypujemy wszystkie pokrojone warzywa i wlewamy marynatę.

Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki.

Następnego dnia warzywa wyciągamy z naczynia od razu przekładając na ruszt.

Grillujemy po 5 minut z każdej ze stron, polewając je czasem pozostałą po warzywach marynatą.

Jak podawać?

Podajemy z pieczywem i dipami jogurtowymi oraz solą, której używamy dopiero na talerzu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z grilla
Czas przygotowania20 min.
Trudnośćprosty
Porcje4
Kalorycznośćniska
Przybliżony koszt15 zł

Marynowane warzywa z grilla: Podobne przepisy

Marynowane warzywa z grilla: wypróbuj również

Powiązane Tematy