Wielkanoc jajem stoi. Co roku na świątecznym stole jaja ogrywają główną rolę i choćby dlatego, by się nie znudziły, spróbujmy czegoś nowego. Dodajmy tegorocznemu jaju eleganckiego charakteru, zadbajmy o jego wizerunek. Łosoś z jajkiem na twardo i odpowiednimi dodatkami wygląda wytwornie i smakuje wyśmienicie. To żadna ekstrawagancja, wszystkie składniki tej potrawy pozostają w kręgu smaków wielkanocnych.
Składniki:
1/4 szklanki majonezu,
2 ogórki konserwowe,
8 dużych jaj,
10 dag wędzonego łososia,
4 plasterki cytryny,
natka zielonej pietruszki lub koperek,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Jaja gotujemy na twardo.
Ostrożnie obieramy, kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka.
Wkładamy je na sito i przecieramy.
Ogórki i niemal całego łososia kroimy w kosteczkę i mieszamy z przetartymi żółtkami.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy z taką ilością majonezu, by powstała gęste pasta.
Napełniamy nią pozostałe białka, z czubem.
Układamy na talerzu i kładziemy na wierzchu malutkie kawałki łososia i połówki plasterków cytryny z koperkiem.
Jak podawać?
Podajemy z pieczywem.
Kategoria dania | Inne dania |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 18 zł |