Makaron z dodatkiem mięsa, warzyw z sosem przyprawionym aromatycznymi ziołami to zawsze danie pożywne, sycące i energetyczne. Delikatne mięso tuńczyka, wyrazisty smak anchois i papryczki chili sprawiają, że sos do makaronu jest konkretny a danie oryginalne i smaczne.
Składniki:
puszka tuńczyka w oliwie (około 200g),
mała puszka anchois,
mała papryczka chili,
makaron rurki (około pół kg),
1 ząbek czosnku,
10 dag twardego sera,
pęczek natki pietruszki,
świeżo zmielony pieprz,
2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzić?
Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
Na patelni rozgrzać oliwę.
Podsmażyć pokrojone anchois, rozdrobniony czosnek, papryczkę chili.
Tuńczyka rozdrobnić widelcem i razem z oliwą z puszki dodać do anchois.
Chwilę smażyć.
Makaron wymieszać z sosem, posypać natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać makaron.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 22 zł |