To propozycja dla tych, którzy za nic sobie mają diety i chcą dobrze i smacznie zjeść. Biała kiełbasa w białym winie to tanie i proste danie, znakomite zwłaszcza w ostatnie dni zimy. Kolejny dowód na to, że odrobina białego wina zamienia zwykły obiad w wyśmienity posiłek.
Składniki:
6 parzonych białych kiełbasek,
2 łyżki masła,
2 cebule,
1 szklanka białego wina,
sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Kiełbaski podsmażamy na maśle tak, by zarumieniły się ze wszystkich stron.
Wyjmujemy je z patelni i odkładamy na chwilę na talerz.
Przykrywamy, by nie wystygły.
Na tłuszczu po kiełbaskach smażymy cebule, pokrojone w kostkę, aż osiągną złoty kolor.
Zalewamy je winem, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie wkładamy kiełbaski i dusimy razem z cebulą i winem jeszcze 10 minut.
Jak podawać?
Danie podajemy z ziemniakami lub pieczywem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 15 zł |