Pierogi to potrawa, którą lubią wszyscy. Niestety często jemy gotowe ze sklepu, bo nie mamy czasu lub nie umiemy przygotować ich własnoręcznie. Z pomocą przychodzą nasze mamy lub babcie. Na nie zawsze możemy liczyć. Do sprawdzonego przepisu na ciasto można dodać nowoczesne składniki. Pierogi z serem ricotta i szpinakiem są delikatne i lekkostrawne. Mają niewielką zawartość tłuszczu. Przygotowanie farszu nie zabiera dużo czasu, musimy tylko uporać się z ciastem.
Składniki:
35 dag mąki,
jajko,
½ szklanki wody,
szczypta soli,
40 dag sera ricotta,
pół kg mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka oleju,
sól,
pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula,ew. słonina.
Jak przyrządzić?
Do przesianej mąki wbić jajko.
Dodać wodę i szczyptę soli.
Zagnieść ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.
Rozmrożony szpinak smażyć z łyżką oleju, aż wyparuje z niego cała woda.
Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Wystudzony szpinak połączyć z serkiem ricotta.
Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć z niego kółka, np. odwróconą filiżanką.
Na kółko kłaść łyżeczką porcję farszu, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi.
Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.
Jak podawać?
Podawać gorące, polane oliwą z oliwek, okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami ze słoniny.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 6 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 25 zł |