Pierogi z serem i szpinakiem - Przepis

Przepis kulinarny
Pierogi z serem i szpinakiem Zobacz 8 zdjęć

Pierogi to potrawa, którą lubią wszyscy. Niestety często jemy gotowe ze sklepu, bo nie mamy czasu lub nie umiemy przygotować ich własnoręcznie. Z pomocą przychodzą nasze mamy lub babcie. Na nie zawsze możemy liczyć. Do sprawdzonego przepisu na ciasto można dodać nowoczesne składniki. Pierogi z serem ricotta i szpinakiem są delikatne i lekkostrawne. Mają niewielką zawartość tłuszczu. Przygotowanie farszu nie zabiera dużo czasu, musimy tylko uporać się z ciastem.

Składniki:

35 dag mąki,
jajko,
½ szklanki wody,
szczypta soli,
40 dag sera ricotta,
pół kg mrożonego szpinaku,
pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
łyżeczka oleju,
sól,
pieprz,
łyżka oliwy z oliwek,
1 cebula,ew. słonina.

Jak przyrządzić?

Do przesianej mąki wbić jajko.

Dodać wodę i szczyptę soli.

Zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny, aby odpoczęło.

Rozmrożony szpinak smażyć z łyżką oleju, aż wyparuje z niego cała woda.

Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Wystudzony szpinak połączyć z serkiem ricotta.

Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyciąć z niego kółka, np. odwróconą filiżanką.

Na kółko kłaść łyżeczką porcję farszu, przykrywać drugim kółkiem i zlepiać brzegi.

Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie.

Jak podawać?

Podawać gorące, polane oliwą z oliwek, okraszone zeszkloną cebulką lub skwarkami ze słoniny.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania80 min.
Trudnośćśredni
Porcje6
Kalorycznośćwysoka
Przybliżony koszt25 zł

Pierogi z serem i szpinakiem: Podobne przepisy

Pierogi z serem i szpinakiem: wypróbuj również

Pierogi na pięć sposobów

...   Jak przypominam sobie czasy mojego dzieciństwa, to pierogi kojarzą mi się ze stołem posypanym mąką, wycinaniu szklanką precyzyjnych kółek z ciasta i nauką jego mistrzowskiego zawijania ... do czasu staram się wpleść magię przyrządzania ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi ruskie?

... Pierogi ruskie – która z nas nie oddałaby za nie swojej ulubionej pomadki? To oczywiste, że najlepsze robi mama, bo wtedy mają smak dzieciństwa, ale ty również możesz je przygotować. Nie ukrywam, że jest z tym trochę zabawy, na szczęście efekt ...

dawno temu

Pierogi z soczewicą

... Jedną z wizytówek naszej rodzimej kuchni polskiej są wyśmienite pierogi. I chociaż czasami przez długi czas zastanawiamy się, czy naprawdę jest sens spędzać kilkadziesiąt minut na nadawaniu ... im odpowiedniego kształtu, podczas gdy cały ...

dawno temu

Co włożyć w pieroga?

... Ruskie, z mięsem, z kapustą – wszystkie smaczne, ale standardowe. Typowe dla polskiej kuchni pierogi można jednak nafaszerować wszystkim (lub prawie wszystkim). Dzięki temu nie będzie nudno ani ... już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do ...

dawno temu

VII Festiwal Pierogów w Krakowie

... W najbliższy weekend, czyli w dniach 14-16 sierpnia w Krakowie z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej już po raz siódmy odbędzie się Krakowski Festiwal Pierogów. Jeśli nie macie innych planów ... i lubicie pierogi, koniecznie wybierzcie się na ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi z kapustą i grzybami?

... Pierogi z kapustą i grzybami rozpływają się w ustach. Niewiele jest przepisów, które są tak bardzo popularne i lubiane. Lepienie pierogów nie należy może do najprzyjemniejszych czynności na świecie i zabiera sporo czasu, ale efekt rekompensuje ...

dawno temu

Jak zrobić pierogi? Przydatne porady

... Jak zrobić pierogi? Przepisy nie są zbyt skomplikowane, a jednak pierogi nie zawsze wychodzą tak, jakbyśmy chciały. Czasem ciasto jest zbyt twarde, czasem wszystko nam się skleja. Jednym słowem ... . Jeśli nie chcesz, by tak było wlej do wody ...

dawno temu

Pierogi z jagodami

... zdobędziesz, czytając poniższy artykuł. Nie trać zatem okazji i wykorzystaj sezon obfitujący w jagody, by przygotować wyśmienite pierogi. Trudno bowiem wyobrazić sobie coś lepszego niż delikatne ciasto połączone z pełnym słodyczy farszem. ... ...

dawno temu

Jak zrobić leniwe pierogi?

... Smak leniwych pierogów wielu osobom przywodzi na myśl wspomnienie dzieciństwa. Niezapomniany posiłek z dawnych lat trudno jest odnaleźć w menu współczesnych restauracji, które oferują bardziej ... nowoczesne potrawy. Leniwe pierogi można w łatwy ...

dawno temu

Pierogi z kaszą gryczaną - i ruskie mają konkurencję

... Uwielbiam pierogi, a wy? Pyszne są ruskie, z kapustą, ale te z kaszą gryczaną mają wyjątkowy smak, smak dzieciństwa. Przygotowuję je zawsze, gdy mam ochotę powspominać młode, beztroskie lata. Ich zapach przenosi mnie do domu babci i czasu, kiedy ...

dawno temu

Cannelloni ze szpinakiem

... tylko z klasycznych nitek, spaghetti albo kokardek, czas, aby twoja kuchnia przestała być nudna. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie rodzaje makaronów możesz wykorzystać do ulubionych potraw, a także poznasz przepis na cannelloni ...

dawno temu

Potrawy z serem feta

... feta po przekrojeniu musi mieć niewielkie otworki. Najczęściej podawana jest jako dodatek do sałatek czy potraw ze szpinakiem, ale także w połączeniu z innymi serami. Ser ten stosuje się także do pizzy wegetariańskiej i zapiekanek. ... ...

dawno temu

Zostaniesz moją żoną? A umiesz lepić pierogi?

... Z nowoczesnym podejściem do życia, uwierzcie mi, nadal trudno znaleźć męża, więcej u nas wciąż tradycjonalistów niż partnerów do życia. Gdy wydawało mi się, że kogoś takiego miałam na oku... Pierogi mnie prześladują! ... już we trzy, razem z ...

dawno temu

Jak przyrządzić szpinak?

... Szpinak należy jeść na surowo lub lekko podgotowany. Długie gotowanie pozbawia go cennych przeciwutleniaczy. Jak smacznie przyrządzić szpinak? Oto przepis na prawdziwą bombę witaminową – sałatka ze szpinaku i pomarańczy. Mniam! ... Szpinak ...

dawno temu

Sałatka ze szpinaku

... Jednym z produktów żywnościowych, do którego jedzenia czasami trzeba dorosnąć, jest szpinak. Warzywo to często jest koszmarem z naszych dziecięcych lat, dlatego też nie decydujemy się, by odkryć je ... dotychczas szpinak z mało estetycznie ...

dawno temu

Ser ricotta - przepisy

... Pyszny, lekko słonawy ser twarogowy z mleka koziego lub owczego to jeden z tych kulinarnych dodatków, które mają moc wysubtelniania smaku każdej potrawy. Biały, o gładkiej skórce i miękkiej ... konsystencji, z łatwością pozwala na wykreowanie ...

dawno temu

Potrawy ze szpinakiem

... Znienawidzony przez dzieci szpinak to istne źródło witamin. Nie dziwi fakt, że w latach naszej młodości wiele z nas było zmuszanych do jego jedzenia przez nasze mamy pod pretekstem "to dla Twojego ... zdrowia”. Dziś już wiemy, że wiele było w ...

dawno temu

Szpinak z jajkiem - kuchnia włoska

... Szpinak z jajkiem to pyszna i efektowna przystawka. Małe zielone liście są bardzo zdrowe, dlatego warto przygotowywać je na różne sposoby i odkrywać nowe możliwości. To danie kuchni włoskiej, możemy sobie więc wyobrazić gorące noce pełne śmiechu ...

dawno temu

Powiązane Tematy