Składniki:
1 kg opieniek również z trzonami, 10-15 łyżek oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, sól i pieprz do smaku.
Jak przyrządzić?
Opieńki myjemy, trzony zostawiamy, usuwamy tylko ewentualnie resztki grzybni i ziemi. Obgotowujemy z łyżeczką soli ok. 15 min od momentu zagotowania. Odlewamy, odsączamy na sicie, studzimy. Ostudzone mielimy przez maszynkę o GRUBYCH OCZKACH. Przemielone wrzucamy do gara, dodajemy olej, koncentrat pomidorowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz z młynka, lekko solimy, podlewamy wodą w ilości 2 szklanek. Dusimy to tak ze 40 min. często mieszając, aż do odparowania wody. Nakładamy do słoików i pasteryzujemy (idealna baza na różne potrawy grzybowe, farsze, sosy, bezpośrednie spożycie). Przed przyrządzeniem dalszych dań z tej bazy, na patelni należy w niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać zawartość słoika lub porcję z garnka i dobrze zasmażyć, jeżeli mamy ochotę zjeść to przed zakończeniem produkcji. Często tak robię.
Potrzebne przybory:
Garnek, patelnia, maszynka do mielenia z grubymi oczkami, mieszadło.
Jak podawać?
Na każdą okazję, z dodatkiem zeszklonej cebulki.
Uwagi:
Jeżeli uda się nie zjeść całości przed pasteryzacją to UWAGA: pasteryzujemy BEZ CEBULKI, bo nam słoiczki powysadza i cała robota do kosza.Tak przygotowane opieńki w słoikach połączone z później zeszkloną cebulką nadają się jako danie główne do chleba. Do farszów na pierogi wigilijne, do różnych cudów. Na pizzę itp. Z jednego kg opieniek nie będzie tego dużo. Ja jak się zabieram za takie coś, to co najmniej z połowy wora płóciennego świeżych opieniek. U nas ci ich dostatek.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 80 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Oskar77 |