Składniki:
1 cały średniej wielkości pomidor, pół sporej cebuli
opakowanie serku wiejskiego (taki jakby z grudkami), sól, pieprz, ewentualnie mały kawałek ogórka.
Jak przyrządzić?
Pomidora kroimy w dość drobną kostkę, dodajemy cebulę posiekaną bardzo drobno oraz sól (nie za dużo, ponieważ serek jest słonawy) i odstawiamy na jakieś 5-10 minut, żeby pomidor puścił trochę soku (jeśli ktoś lubi, może dodać drobno pokrojony zielony ogórek - zneutralizuje kwaskowy smak pomidora). Na koniec dodajemy serek - niekoniecznie cały, w zależności od tego, czy wolimy więcej warzyw czy więcej serka ;)- i pieprz (jeśli sałatka jest mało słona, również sól). Smacznego :)
Jak podawać?
Najlepiej smakuje z pieczywem razowym posmarowanym masełkiem. Można też podawać do posmarowanych masłem grzanek lub do bagietki. Raczej średnio się komponuje z białym chlebem i kajzerkami.
Uwagi:
Sałatkę można dowolnie modyfikować, dodając np. świeże zioła, albo świeżą drobno pokrojoną słodką paprykę. :) Składniki na jedną dużą albo dwie małe porcje.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Cukier |