Składniki:
1 Fiks knorr "Spaghetti bolognese z chili", 1/2 paczki makaronu typu spaghetti, 1 puszka ananasów (ewentualnie brzoskwiń/moreli) w sosie własnym. Mięso wieprzowe mielone (ilość wedle upodobań. Zazwyczaj tyle co na kotlet mielony). 3/4 szklanki wody. Sól. Olej. Wedle uznania pieprz, oregano, bazylia, ostra papryka, parę listków świeżej bazylii.
Jak przyrządzić?
Wszystkie czynności robione w tym samym czasie:Makaron typu spaghetti gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż będzie miękki, ale nadal sprężysty. Gdy będzie gotowy, odlewamy wodę z garnka, przekładamy go do metalowego sitka i polewamy zimną wodą. Jak obcieknie nakładamy na talerz. Fiks wsypujemy do szklanki, nalewamy wody i mieszamy. Mięso mielone rozmrażamy, rozdzielamy na drobne kawałki i podsmażamy na patelni ok. 15 minut. Gdy zmieni kolor i upewnimy się, że nie jest surowe, dolewamy Fiks. Dusimy ok. 15 minut.
Jak podawać?
WAŻNE! Kawałki ananasa podawać koniecznie na osobnym talerzyku. Jeść na przemian ostre spaghetti i słodkiego ananasa:)
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2-4 |
Kaloryczność | wysoka |
Przybliżony koszt | 30 zł |
Autor | kapak |