Składniki:
1 duży kalafior, 1 brokuły, 4 żółtka, pół kostki masła, przyprawa maggi, kostka drobiowa, sok z połowy wyciśniętej cytryny, sól, pieprz, słodkie chilli, 1 łyżeczka cukru, Vegeta.
Jak przyrządzić?
Rozdzielamy kalafior na różyczki i myjemy, zagotowujemy w bulionie aż zrobi się miękki (sprawdzamy np. widelcem), następnie dodajemy pół kostki masła. W drugim garnku gotujemy brokuły, ale uwaga - na małym ogniu, najlepiej 10 - 15 minut po wstawieniu kalafiora, do wody z brokułami dodajemy szczyptę soli i przyprawę maggi (staramy się ich nie rozgotować!). Gdy kalafior zrobi się miękki, wyławiamy go z wody i miksujemy na krem, który z powrotem trafia do garnka z wodą. Powoli dodajemy 4 żółtka do garnka z masą kalafiorową i ciągle mieszamy. Dodajemy sok z połowy cytryny i również mieszamy. W tym momencie zupa powinna zrobić się wyraźnie gęsta. Dodajemy różyczki brokuł z drugiego garnka ale bez wody (woda z brokułów popsuje cały smak). Teraz dodajemy łyżkę cukru, sól, pieprz i paprykę słodką według uznania.
Uwagi:
W przepisie wykorzystany jest typowy przepis na sos holenderski. Zupka wychodzi naprawdę pyszna i nie ma w niej ziemniaków, w odróżnieniu od innych przepisów. Wychodzi bardzo aksamitna i w smaku zbliżona jest do zupy szparagowej. Uwaga nie przesadzać z przyprawą maggi.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Poziomek |