Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 żółtka, 2 łyżki kakao.
Ser: 1/2 kg sera, 1/2 kostki margaryny, 4 żółtka, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Piana: 4 białka, 2 łyżki cukru, 1/2 kisielu.
Powidło.
Jak przyrządzić?
Ciasto: Mąkę z margaryną posiekać nożem. Dodać cukier, proszek i żółtka, zarobić. Ciasto podzielić na 3 części: do dwóch części dodać kakao, a jedno ciasto pozostawić jasne. Ciasto schłodzić w lodówce.Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku,ciągle ucierając. Dodać resztę składników i zamieszać.Piana: Białka ubić z cukrem i dodać kisiel.Przygotowanie do pieczenia: Ciasto białe - powidło - ciasto ciemne - ser - piana - ciasto ciemne. Ciasto należy zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach i upiec całość.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, tarko, miska, trzepaczka.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 120 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |