Składniki:
Ciasto:
20 dag margaryny, 40 dag mąki, 10 dag cukru pudru, 4 jajka, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka amoniaku, powidła.
Masa:
1 kostka margaryny, 1/2l mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Jak przyrządzić?
CiastoMargarynę, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszać i zarobić ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć na dwie foremki. Białka ubić na pianę z cukrem. Oba ciasta posmarować powidłem i nałożyć ubitą pianę. Można posypać pokrojonymi orzechami. Piec w temp. 200 stopni C przez 30 min. Po upieczeniu przełożyć masą. Ugotować budyń i odstawić do schłodzenia. Margarynę utrzeć. Dodawać stopniowo (po łyżce) przestudzony budyń, ciągle ucierając.
Potrzebne przybory:
Stolnica, wałek, miska, trzepaczka, mikser, garnek.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |