Składniki:
Pstrąg św. patroszony - 1 szt, boczek wędzony - 3-4 plastry, liść laurowy - 3-4 szt., tłuszcz do smażenia, mąka pszenna, sól, pieprz, wykałaczki.
Jak przyrządzić?
Pstrąga umyć, wytrzeć w ręcznik jednorazowy. Oprószyć solą, pieprzem. Plaster boczku owinąć wokół pstrąga i spiąć wykałaczką. Pod boczek podłożyć listek laurowy. Czynność powtórzyć od głowy po ogon. Obtoczyć w mące i smażyć najlepiej na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Pod koniec smażenia można dać trochę masła.
Jak podawać?
Najlepiej podawać na frytkach lub pieczonych ziemniaczkach.
Kategoria dania | Dania rybne |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 1 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | eduszo |