Składniki:
40 dag margaryny, 40 dag cukru pudru, 8 jajek, 14 dag mąki ziemniaczanej, 14 dag mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka amoniaku, 10 dag mielonych orzechów, 10 dag wiórek kokosowych, olejek cytrynowy, 10 dag maku, 1 szklanka zmielonych orzechów, 1 szklanka mleka, 1 kostka margaryny, 25 dag cukru pudru.
Jak przyrządzić?
Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka oraz mąkę pszenną. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną z proszkiem, amoniakiem oraz pianę z białek i lekko wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części:I - dodać orzechy,II - dodać kokos i olejek cytrynowy,III - dodać mak.Każdy placek pic osobno w temp. 160-180 stopni C przez 20-35 min.Masa orzechowa:Orzechy sparzyć mlekiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę. Dodawać łyżką orzechy, ciągle ucierając.Przełożenie placka:Placek orzechowy - masa orzechowa - placek kokosowy - masa orzechowa - placek makowy - polewa.
Potrzebne przybory:
Garnek, mikser, miska, trzepaczka.
Jak podawać?
Do kawy.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Porcje | wiele |
Autor | Alice |