Składniki:
kaczka ok. 2,5kg, 0,5 kg wątróbki drobiowej, 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, 3 jajka, duży pęczek natki pietruszki, 3 jabłka pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.
Jak przyrządzić?
Z kaczki usunąć kości (wystarczy tylko kręgosłup i żebra), jeśli ktoś nie umie, można zostawić, ale zmniejszyć ilość składników na farsz.Kaczkę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, zostawić na noc w lodowce (lub przynajmniej na 2-3 godz.). Wątróbkę zmielić razem z mięsem, dodać jajka, posiekaną natkę i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem (ma być dosyć dobrze posolona). Zaszyć wszystkie ewentualne dziury powstałe po filetowaniu i szyję - zostawić tylko otwór od kupra. Wlać farsz i zszyć kuper. Można wysmarować kaczkę resztkami farszu. Skrzydła i nóżki owinąć folią aluminiową, żeby nie spaliły się przy pieczeniu. Włożyć kaczkę na blachę i przykryć folią. Piec w piekarniku ok. 1,5-2 godz., ustawionym na 180 stopni. W połowie pieczenia należy odlać większość wytopionego tłuszczu. Polewać raz na jakiś czas wytworzonym tłuszczem. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia odkryć kaczkę, żeby się lekko zarumieniła i obłożyć pokrojonymi na spore kawałki jabłkami. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 15 min., żeby kaczka się trochę zaciągnęła :-).
Potrzebne przybory:
miska, blacha do pieczenia, maszynka do mielenia lub mikser z końcówką do siekania.
Jak podawać?
Na liściu salaty, z jabłkami i bułką lub chlebem.
Uwagi:
Kaczkę kroić w plastry ok. 2,5 cm, zaczynając od szyi lub odcinając najpierw nogi z kawałkiem farszu.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | wymagający |
Porcje | ok. 10 |
Kaloryczność | wysoka |
Autor | skulinka |