Kaczka faszerowana - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

kaczka ok. 2,5kg, 0,5 kg wątróbki drobiowej, 0,5 kg mielonego mięsa drobiowego, 3 jajka, duży pęczek natki pietruszki, 3 jabłka pół łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Jak przyrządzić?

Z kaczki usunąć kości (wystarczy tylko kręgosłup i żebra), jeśli ktoś nie umie, można zostawić, ale zmniejszyć ilość składników na farsz.Kaczkę natrzeć solą i pieprzem na zewnątrz i wewnątrz, zostawić na noc w lodowce (lub przynajmniej na 2-3 godz.). Wątróbkę zmielić razem z mięsem, dodać jajka, posiekaną natkę i gałkę muszkatołową. Doprawić solą i pieprzem (ma być dosyć dobrze posolona). Zaszyć wszystkie ewentualne dziury powstałe po filetowaniu i szyję - zostawić tylko otwór od kupra. Wlać farsz i zszyć kuper. Można wysmarować kaczkę resztkami farszu. Skrzydła i nóżki owinąć folią aluminiową, żeby nie spaliły się przy pieczeniu. Włożyć kaczkę na blachę i przykryć folią. Piec w piekarniku ok. 1,5-2 godz., ustawionym na 180 stopni. W połowie pieczenia należy odlać większość wytopionego tłuszczu. Polewać raz na jakiś czas wytworzonym tłuszczem. Ok. 20 min. przed końcem pieczenia odkryć kaczkę, żeby się lekko zarumieniła i obłożyć pokrojonymi na spore kawałki jabłkami. Po wyjęciu z piekarnika odczekać około 15 min., żeby kaczka się trochę zaciągnęła :-).

Potrzebne przybory:

miska, blacha do pieczenia, maszynka do mielenia lub mikser z końcówką do siekania.

Jak podawać?

Na liściu salaty, z jabłkami i bułką lub chlebem.

Uwagi:

Kaczkę kroić w plastry ok. 2,5 cm, zaczynając od szyi lub odcinając najpierw nogi z kawałkiem farszu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćwymagający
Porcjeok. 10
Kalorycznośćwysoka
Autorskulinka

Kaczka faszerowana: Podobne przepisy

Kaczka faszerowana: wypróbuj również

Kaczka z warzywami

... Kaczka z warzywami to danie, które przygotujesz dosyć sprawnie. Jest doskonałe dla osób, które przepadają za mięsem. Kaczkę musisz wprawdzie usmażyć, ale warzywa możesz przygotować bardzo zdrowo na przykład w parowarze, dzięki czemu potrawa ...

dawno temu

Pieczona kaczka

... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi dodatkami. Aż ślinka cieknie! Jak przyrządzić mięso z tego ptaka, by zabłysnąć kunsztem kucharskim? Sposobów jest co najmniej kilka. ... Soczysta kaczka, z chrupiącą skórką i aromatycznymi ...

dawno temu

Kaczka z żurawiną

... albo wyśmienite mięso z kaczki. To właśnie kaczka została prawie zupełnie wyparta przez wszechobecne mięso z kurczaka, rzadziej indyka. Już niemalże każdą potrawę przygotowywaną z jej użyciem ... zaadaptowaliśmy do własnych upodobań. Dziś już ...

dawno temu

Kaczka w pomarańczach

... . Po wykorzystaniu tych receptur warto pójść o krok dalej i skusić się na przyrządzenie drobiu z owocami cytrusowymi. Jedną z propozycji będącej realizacją takiego połączenia jest kaczka w pomarańczach. Bądź nowoczesna i poświęć chwilę na ...

dawno temu

Zupa po wietnamsku z kaczką

... Mięso w zupie to nic nadzwyczajnego w naszej polskiej kuchni. Sam nasz tradycyjny rosół gotujemy na bazie wołowiny lub kurczaka. A co jakby włożyć do garnka kaczkę? Kaczka na patelni czy w piekarniku ... ma wśród nas swoich zwolenników i ...

dawno temu

Pieczona kaczka z jabłkami

... A może masz ochotę na coś naprawdę wyjątkowego? Jak często jesz pieczoną kaczkę? No właśnie, pora to zmienić. Przygotowanie takiego poważnego dania wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Trzeba tylko znać kilka sztuczek, które ...

dawno temu

Faszerowanie bez fuszerki

...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć w pieroga, więc dziś zajmiemy się warzywami. Papryka, pomidor, cukinia, bakłażan – wszystkie te wspaniałe dary natury ...   Moi drodzy – faszerowania ciąg dalszy. Wiemy już, co włożyć ...

dawno temu

Czernina z kaczki - dla widzów o mocnych nerwach

... Czernina z kaczki - niby po prostu zupa, ale składniki nie wszystkich zachęcają. Są jednak osoby, które takie krwiste dania uwielbiają. Warto próbować nowych smaków i być nieco szalonym ... krwi z kaczki nóżki skrzydełka i podroby z kaczki 2 ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu z kaczki. ... w poniższym artykule, zawierającym także ciekawy pomysł na odmienienie tradycyjnej zupy w postaci ugotowania rosołu ...

dawno temu

3 sprawdzone przepisy na pyszne jajka faszerowane

... Jaja faszerowane doskonale nadadzą się na przystawkę w trakcie organizowanego przez ciebie przyjęcia czy też zwykłego spotkania w przyjacielskim gronie. Nie tylko są one doskonałe w smaku, lecz także fantastycznie prezentują się na stole. Poznaj ...

dawno temu

Faszerowane jajka - wiosna na talerzu

... Przepis na faszerowane jajka to gwarancja pysznego śniadania czy kolacji. Jeśli dziś rano nie mogłaś się zdecydować, co włożyć do ust, to pora zaradzić tej bezradności. Jajka nadziewane mają tajną recepturę, ale dziś ty także możesz ją poznać. ...

dawno temu

Jajka faszerowane szpinakiem

... W końcu weekend. Czas na odpoczynek i smaczne posiłki. Aby nabrać energii na cały dzień przyrządź swoim domownikom jajka faszerowane szpinakiem. Nie zabierze ci to dużo czasu, a z pewnością ...

dawno temu

Elmo i kaczki

... Z powiększającej się kolekcji teledysków mojego synka, nadal pozostajemy na etapie Ulicy Sezamkowej. Najważniejszą osobą z całej ferajny jest Elmo, ale nie może on być sam. Aktualnie zafascynowanie brnie w kierunki kaczek. Tak więc tym razem ...

dawno temu

Warzywa faszerowane dziczyzną

... Pamiętacie artykuł „Faszerowanie bez fuszerki”? Podaliśmy wtedy Wam przepis na „nadzianego” pomidora, cukinię i bakłażana. Dziś kontynuacja tego tematu, jednak w nieco innej odsłonie. Wiadomo, że zimą najbardziej smakują nam potrawy „ciężkie”, ...

dawno temu

Przepis na faszerowane jajka

... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej kreatywnym pomysłem. Jak zrobić faszerowane jajka? Oto kilka przepisów. ... , posmarowane majonezem i przybrane szczypiorkiem, warto zastąpić jakimś bardziej ...

dawno temu

Faszerowane pomidory – nie tylko dla wegetarian

... Dietetycy zalecają, aby mięso spożywać trzy razy w tygodniu. A co z pozostałymi dniami tygodnia? Jak zapełnić brzuchy wygłodniałych domowników? Faszerowane pomidory to danie smaczne, zdrowe ...

dawno temu

Kabaczek faszerowany

... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także dowiesz się, jak zrobić faszerowane kabaczki. ... wątpliwości, przeczytaj poniższy artykuł. Znajdziesz w nim pomysły na jesienne potrawy, a także ...

dawno temu

Bakłażany faszerowane

... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie tylko więcej na temat bakłażanów, lecz także poznasz przepis na wyśmienite faszerowane bakłażany. ... . Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Poświęć chwilę, a dowiesz się nie ...

dawno temu

Pieczarki faszerowane mięsem

... przykładem jest papryka faszerowana mięsem z dodatkiem ryżu. Okazuje się jednak, że w podobny sposób możemy wykorzystać również grzyby. Co prawda sezon grzybowy jeszcze przez jakiś czas się nie zacznie ... , jednak na wyciągnięcie ręki mamy ...

dawno temu

Szczupak faszerowany

... . Jego wyjątkowe mięso nadaje się nie tylko jako danie główne, lecz również dodatek do potraw. Można go przyrządzać w różny sposób. Jednym z ciekawszych przepisów jest ten na szczupaka faszerowanego ... faszerowanego szczupaka, dobrze jest ...

dawno temu

Powiązane Tematy