Składniki:
kurczak lub udka ok. 1,5 kg, 0,75 do 1 kg dużej cebuli, 3/4 szklanki białego wina, 1-3 ząbki czosnku, po dużej łyżce papryki w proszku słodkiej i ostrej, sól do smaku.
Jak przyrządzić?
Kurczaka dzielimy na małe kawałki, cebulę kroimy na "ćwierćkrążki", wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czosnek, wino, paprykę i sól. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 2-3 godz.), dopóki cebulka się nie rozpadnie, a kurczak nie będzie bardzo miękki. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Potrzebne przybory:
deska, nóż, garnek z grubym dnem.
Uwagi:
Sporo pracy jedynie przy siekaniu cebuli, ale można ją posiekać w malakserze. Spróbujcie naprawdę warto.
Kategoria dania | Dania z drobiu |
---|---|
Czas przygotowania | 180 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 6 |
Przybliżony koszt | 12 zł |
Autor | Dorisa |