Kurczak po węgiersku - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

kurczak lub udka ok. 1,5 kg, 0,75 do 1 kg dużej cebuli, 3/4 szklanki białego wina, 1-3 ząbki czosnku, po dużej łyżce papryki w proszku słodkiej i ostrej, sól do smaku.

Jak przyrządzić?

Kurczaka dzielimy na małe kawałki, cebulę kroimy na "ćwierćkrążki", wkładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy czosnek, wino, paprykę i sól. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu (ok. 2-3 godz.), dopóki cebulka się nie rozpadnie, a kurczak nie będzie bardzo miękki. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Potrzebne przybory:

deska, nóż, garnek z grubym dnem.

Uwagi:

Sporo pracy jedynie przy siekaniu cebuli, ale można ją posiekać w malakserze. Spróbujcie naprawdę warto.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania z drobiu
Czas przygotowania180 min.
Trudnośćprosty
Porcje6
Przybliżony koszt12 zł
AutorDorisa

Kurczak po węgiersku: Podobne przepisy

Kurczak po węgiersku: wypróbuj również

Powiązane Tematy